A hozzám forduló álláskereső, útkereső szülők általában először a tanácstalanság érzését élik meg: Hogyan térjek vissza a munkaerőpiacra? Mihez kezdjek? Milyen állást pályázzak meg?

Ez az érzés teljesen normális, hisz korábban 2-3-4 évet a gyermek/gyermekek körül töltöttél, így a prioritás is megváltozott. Hogyan oldható fel ez a bizonytalanság? Mire van szükség ahhoz, hogy magabiztosan vághass neki az álláskeresésnek? Ehhez elsősorban pozíciónálás, önismeret szükséges. Ebben a cikkben ehhez hoztam két segítséget.

SWOT analízis

Elsősorban az üzleti világból, tanulmányainkból lehet ismerős ez a elemzési módszer. Azonban az álláskeresés kezdetekor a pozícionálásnál is nagyon hasznos eszköz. A SWOT elemzés könnyen áttekinthetően  mutatja be belső erőforrásainkat, azaz erősségeinket (Strengths) és gyengeségeinket (Weaknesses), valamint a külső tényezőket, azaz a számunkra kínálkozó lehetőségeket (Opportunities) és a minket fenyegető, veszélyeztető tényezőket (Threats). Jelen esetben javaslom, akár többszöri nekifutással végiggondolni ezeket a pontokat.
Erősségekhez azok a tényezők kerülnek, amik jól működnek, befolyásolhatók. Itt a múltbeli sikereket, tapasztalatokat érdemes listába szedni. Azokat a pozitív tulajdonságokat, amikre lehet építeni. Találjunk egy olyan pontot, amibe kapaszkodhatunk, ami köré a karriertervünket építhetjük.
Gyengeségek, olyan pontok, amelyek nem jól működnek, de befolyásolhatók a helyzet javítása érdekében.
Lehetőségek olyan adottságok, amiket nem tudunk befolyásolni, de erre építve kihasználhatóak az erősségek. Az újrakezdés lehetősége rejlik ebben.
Veszélyek, olyan korlátok, negatív tényezők, amik nem befolyásolhatók, és csökkentik a siker esélyét. A saját példám: 8 órás tipikus munkaidő kizárva, fél órán túli utazási idő nem optimális, három gyermek. Kevésbé lettem tipikus munkavállaló, vagyis, aki 8-tól bármeddig dolgozik az irodába, nyitott a túlórára, munka utáni beülős bulizásra. Inkább atipikus munkavállaló lettem, vagyis a részmunkaidő , távmunka lenne optimális a három gyerek mellett. Rugalmasságom átalakult, megcsinálom a rám bízott feladatot, de lehet, hogy alvásidőben vagy éjszaka. Szóval a veszélyekhez olyan tényezőt írjunk, amin nem tudunk változtatni, befolyásolhatja a sikert, azonban nem azt jelenti, hogy emiatt el is fogunk bukni. Sőt, ha erre figyelünk, ehhez alkalmazkodunk még tompítható is a hatása.

Ikigai modell

Az ikigai a hosszú élet titka a japánok szerint. Nagyon egyszerűen négy kompotensből áll a sikeres, kiegyensúlyozott élet:  
– amit szeretsz,
– amiben jó vagy,
– amire a világnak szüksége van,
– amiből meg tudsz élni.

Héctor García Kirai és Francesc Miralles Ikigai – A hosszú élet japán titka című könyvében még többet olvashatsz a témáról.
A négy kérdéskör közös metszéspontja az ikigai. Ha csak egy ilyen tevékenységet találsz, az már hozzásegít, hogy minden nap élvezd a munkád, reggelente ne legyen gond az ébredéssel, munkába indulással. Ennél a modellnél is az erősségekből indulhatsz ki, vagyis mi az, amiben jó vagy. Írj egy 30-as listát (ehhez is találsz egy ingyenesen letölthető szakmai tanulmányt ITT), majd azt szükítsd először, az amit szeretek maradjanak a listán, majd amire másnak szüksége van és végül, amiért fizetnének is. Mi maradt a felsorolásban?


Hiszem, hogy mindenki megtalálhatja azt a területet, tevékenységet, ami segít, hogy a munkában is megtalálhassuk a harmóniát, a sikerélményt. Bármelyik módszert is használod az előbbiek közül, kérlek szánj rá 1-2 órát, hogy pontos képet kaphass. Ha szükség lenne egy külső szemre, akkor keress a nagyczuri@rmproject.hut címem.