Az önéletrajz vagy bemutatkozó anyag írásánál mindig az a nagy kérdés, hogy hogyan fogok kitűnni a többiek közül? Mitől lesz az én pályázati anyagom jobb, mint egy hasonló tapasztalattal rendelkezőé? Vagyis mi az értékajánlatom?

Lehet, hogy első hallásra távolinak tűnik az értékajánlat az álláskereséstől, azonban érdemes ezzel foglalkozni önéletrajzírás során.

Az értékajánlat az az ígéret, amit teszünk jövőbeni ügyfeleink(munkáltatónk) felé arra vonatkozóan, hogy milyen értéket fogunk teremteni a számukra. Hiszem, hogy ez nem csak a vállalkozók bemutatkozására, szolgáltatására /termékére vonatkozik, hanem az önéletrajzokra is. Azzal tudunk kitűnni a többi hasonló pályázó közül, ha a mi értékajánlatunk összeszedettebb, átláthatóbb és tartalmazza az önéletrajz.


Hogyan állítsuk össze az értékajánlatot, akár vállalkozók, akár álláskeresők vagyunk? Milyen kritériumoknak feleljen meg?

✅ releváns: megmagyarázza, hogyan nyújtunk megoldást az ügyfél/munkáltató problémájára,

✅ számszerűsített érték: mit nyer velünk, ez leginkább a korábbitapasztalatokból vett számszerű példák, konkrét eredmények

✅ megkülönböztetés: mondjuk el a potenciális ügyfélnek /munkáltatónak, hogy miért válasszon minket és ne a versenytársainkat.

Felmerül a kérdés, hogy önéletrajz esetében ennek hol a helye? A cv elején egy 2-3 mondatos bevezetésben, illetve a tapasztalatok felsorolásakor kiemelve a konkrét eredményeket, számszerűsített példákat.