A cikk vázlatát a hétvégi kertészkedés ihlette. Mégpedig az, hogy egyáltalán nem értek a növényekhez, virágokhoz. Azonban, ha az embernek van egy virágoskertje, akkor ezt-azt meg kell tanulnia. Innen indult el egy gondolat, hogy vajon a pályázó tudja-e mit keres a HR-es az állásinterjún? Erre az információra is szükséged lehet, hogy sikeres legyél az interjún.

Az álláskeresők szemében a HR-es, felvételiztető mindig egy mumus, és sok fórumon olvasom, hallom, hogy a képességeiket, hozzáértésüket hiányolják. Ez a cikk nem hivatott ezt se cáfolni, se megerősíteni, hanem a célja az, hogy kicsit más szemszögből lássuk az állásinterjút. Vizsgáljuk meg, hogy milyen motivációi lehetnek egy HR-esnek, felvételiztető vezetőnek és álláskeresőként mit tudunk azért tenni, hogy mi legyünk a kiválasztott jelentkező.

Elvárások első szintje a tudás

Talán ebben mindannyian egyetértünk, hogy a kiválasztási folyamatban az egyik legmeghatározóbb momentum a szakmai tudás. Mi az a tudás, amivel valaki a szervezetbe érkezik, ott mennyire tudják ezt használni, mennyire fogja támogatni a célok elérését. Néhány példa.

Ha adott egy informatikai programnyelv, egy bérszámfejtő program vagy egy idegennyelv-tudás az elvárásokban akkor a kiválasztás legelső lépésében ezt fogják keresni. Ha valaki a nem megfelelő tudással pályázik, akkor esélye sincs továbbjutni a kiválasztási folyamatban. A felsőfokú nyelvtudás (nem papír, hanem valós tudás) azért lehet elvárás, mert külföldi kollégákkal, vagy partnerekkel kell kapcsolatot tartani. Ilyen esetben az alapszintű nyelvtudással való pályázás már kizáró ok.

Ha a pályázati kiírásban előnyként szerepel valami plusz például még egy második idegen nyelv ismerete, vagy valamilyen tapasztalat, akkor az ezzel rendelkezőket fogják első körben megszólítani az állásajánlattal, hisz ők ezzel a plusztudással is rendelkeznek. A kiválasztás végén nem biztos, hogy innen fognak választani, de kedvezőbb pozícióból indulnak.

Elvárások második szintje a motiváltság

Az egy alapállapot, hogy most milyen tudással érkezik az új kolléga, azonban a kiválasztási folyamatban azt is figyeli a HR-es, hogy erre építve hová fejlődhet, mennyire motivált abban, hogy a szakterületén további tudásra tegyen szert. Ez nem csak junior pozícióknál igaz. Például egy adott pozíciónál a létszám növekedésével más feladatok is megjelenhetnek, akkor a felvételi beszélgetés során igyekszik a HR-es kideríteni, hogy ezeket el tudja-e majd látni, motivált-e abban, hogy tanuljon az évek alatt. Az üzleti vezetők túlnyomó többsége (94%) ma már elvárja, hogy az alkalmazottak új készségeket sajátítsanak el a munkahelyükön (forrás: World Economic Forum 2020).

Elvárások harmadik szintje a személyiség

Ez az a pont, amit azt gondolom nehéz, kényelmetlen elmagyarázni. Az előbbi kettő kevés ahhoz, hogy valaki ajánlatot kapjon. A kiválasztás során azt is figyelemmel kell kísérni, hogy adott szervezetbe, csapatba beleillik-e az új kolléga. Ez talán a legnehezebb, de 1-2-3 beszélgetés után kiderül, hogy a szigorú szabályok mentén dolgozó csapatba beleillik-e vagy a nagyobb szabadságot kapó, sokszor önállóan döntő csapat tagjaként jól tud-e teljesíteni. A csapaton belüli feszültség a teljesítmény romlását eredményezi. Nagyon egyszerű példa a bagoly és pacsirta típusú kollégák együttműködése. Ha valaki reggel 7-től már friss, de délután háromkor már teljesen elfáradt, akkor nehezen dolgozik együtt a 10-kor kezdő és késő délután még nagyon aktív kollégával.

Visszatérve a címre, hogy akkor mit tehet a pályázó

A következőket javaslom:
– alaposan tanulmányozza az álláskiírást,
– nézzen utána a cégnek,
– készüljön az interjúra a szakmai életút pontos bemutatásával,
– az interjún figyeljen mit mondanak a vállalatról, ha nem esik szó a csapatról kérdezzen bátran.
Szeretem kihangsúlyozni, hogy az interjú kétirányú kommunikáció (a felvételiztető sokszor a kérdésből is megtud a pályázóról plusz információkat) ne csak mi adjunk információt, hanem igyekezzünk minél többet mi is kideríteni. Nem is olyan régen valahol olvastam, hogy a kiválasztást randevúhoz hasonlították, a munkaviszonyt pedig a párkapcsolathoz. Ha ezen a gondolatmeneten indulunk el, akkor a randi/állásinterjú alkalmával mind a két fél bemutatkozik, a végén pedig eldől folytatják-e az ismerkedést vagy sem.

Anyák napi kedvezmény keretében 2021.05.01 és 05.31. között lekötött két alkalmas „Megálmodni és megtervezni” tanácsadás 15% kedvezménnyel vehető igénybe. Minden plusz információért klikk IDE