Megváltozott élethelyzetben: költözés, válás, gyermekvállalás esetén a fontossági sorrend és a lehetőségeink is megváltoznak. Az új helyzethez alkalmazkodva igyekszünk karrierünk útját egyengetni. Azonban sokszor ez nem is könnyű. Például egy új városba költözve, kapcsolatok nélkül, az álláskeresés a vártnál nehezebb, vagy egyedülálló szülőként a távolság a munkahelytől még meghatározóbb lesz. Kozák-Ágó Szilvia coach, mentor lesz a segítőm január 28-án a Karrier újratöltve eseményen.

Karrier újratöltve webinárium

A Karrier újratöltve webinárium során az alábbi témákról beszélgetünk:

  • visszatérés a munkába: dilemmák, lelkiismeretfurdalás, mikor, hogyan, hova 
  • alkalmazott legyek vagy vállalkozó
  • célkitűzések, erősségek
  • önbecsülés, önértékelés, önismeret a munkába visszatéréskor ( és a hétköznapokon is) 
  • karrier megélése megváltozott élethelyzetben (költözés, válás, egyéb)
  • visszatartó erők, félelmek, dogmák: korlátozó hiedelmeink és azok döntéseinkre  gyakorolt hatásáról
  • gyakorlati tanácsok álláskereséssel kapcsolatban

Minden további kérdéssel, információval várunk a webináriumon. A részvétel regisztrációhoz kötött, kérlek, ha számíthatunk Rád töltsd ki az alábbi űrlapot: https://forms.gle/Lj6BZxqyBeQ4V7EX9

Vajon mi sül ki abból, ha egy HR szakember és egy coach összedugja a fejét, hogy segítséget nyújtson azoknak az édesanyáknak, akik a munkába való visszatérést fontolgatják, illetve költözés vagy egyéb más ok miatt a váltáson gondolkodnak. Kozák-Ágó Szilviával coach, mentor, anya, feleség, újrakezdővel folytatott beszélgetésem részleteit olvashatjátok.

A megváltozott élethelyzet (gyermekvállalás, válás, költözés) kapcsán megváltoznak a preferenciáink is. Mielőtt össze-vissza elkezdenénk mindenféle állásra pályázni először érdemes megállni és egy elemzést készíteni. Összegyűjteni, hogy milyen erősségeim, javítandó területeim, valamint milyen lehetőségek és hátráltató tényezők vannak. Sallangmentesen érdemes tükörbe nézni és ezeket sorba venni. Ezzel pozicionáljuk magunkat a munkaerőpiacon. Enélkül alul vagy felül értékelhetjük magunkat, és mind a kettő elutasításhoz, stresszhelyzethez vezethet.

Karrierváltás vagy munkába visszatérés előtt Szilvia mi az, amit javasolsz, mi az amit érdemes átgondolni?

A változás, történjen az bármely életterületünkön, mindig egy kettős érzést generál. Egyfelől izgatottan várjuk, másfelől pedig félünk az ismeretlentől. Ez egy teljesen normális reakció. Akkor tud nagyobb problémákat okozni, ha ez a változás egy kényszerhelyzet következménye és még nem állunk készen rá. Mindenképpen tisztázni kell magunkban, hogy nekünk nőként, anyaként, feleségként melyik a legideálisabb állapot. Melyik az a szerep, amelyben a legjobban érezzük magunkat. Mennyire állunk készen a munkára akár alkalmazottként, akár vállalkozóként. Vissza KELL -e menni vagy már vissza SZERETNÉNK menni. Hatalmas a különbség és a vele járó önmarcangolás. Fontos átgondolni, hogy mennyire tudunk számítani a családra, férjre? Bármilyen önzőnek is tűnik, az legyen az elsődleges szempont, hogy nekünk mi a legjobb, melyik az a szerep ahol a legjobban érezzük magunkat, ami által a leginkább ki tudunk teljesedni és jól érezzük magunkat. Nem tagadom, 3 gyerekes anyukaként pontosan tudom, hogy nagyon nehéz, azonban azt is megtanultam, hogy mindent lehet kicsit lezserebben csinálni, az életet pedig önazonosabban élni. Ez a cél, melyben coachként sokat tudok segíteni.

A megfelelő munkahelyek távolsága, vidékre költözés, rugalmasság keresése kapcsán sokszor előkerül lehetőségnek a vállalkozás indítása. A vállalkozóvá válás folyamatában miben segít egy külső támogató, egy coach?

Szilvia: A munkába való visszatérés a legtöbb édesanyának komoly problémákat okoz. Egyaránt aggódik maga miatt és a gyermeke miatt. Keresi azt a megoldást, ami neki is és a családnak a legmegfelelőbb. Visszamenjek a munkahelyemre napi közel 9 órában, vállalkozó legyek a maga bizonytalanságával, esetleg legyek egy darabig főállású édesanya, mert a család azt szeretné? Sok édesanya küzd (ha nem mind) lelkiismeret furdalással amiatt, hogy visszamegy dolgozni. Különösen igaz ez azokra a nőkre, akik a gyermek 3 éves kora előtt térnek vissza a munka világába. Igen jellemző ilyenkor az anyukákra, hogy rossz anyának, rossz feleségnek érzi magát tudat alatt, azonban azt is érzi, hogy vágyik vissza egy közösségbe, vágyik arra, hogy újra önmaga is fontos legyen. Szeretné megtalálni a család számára a legjobb megoldást, keresi a “tökéletest” akár azon az áron is, hogy szétszakad. A csatáit önmagában vívja, nehezen kérnek segítséget, ami idővel egy frusztrált állapotba taszítja. Nem mer vagy nem akar róla beszélni. Egyáltalán nem segít a helyzetén az  a mai napig fennálló társadalmi beidegződés sem, ami egyrészt elvárja a nőktől a munkavégzést, a másik oldalról pedig azt, hogy elsősorban anya és feleség legyen. Ez a kettős mérce a legtöbb nőnél komoly problémákat okoz. Egy coach, egy segítő ebben a helyzetben viszonylag rövid idő alatt hatékony segítséget tud nyújtani. Segít feltárni azokat a mélyen gyökerező, korlátozó gondolatokat (szülőktől hozott minták, szavak)melyek a legtöbb problémát okozzák. Fontos az is, hogy helyére kerüljön az édesanya elveszett önbizalma, rendbe legyen az önértékelés, önbecsülése. Amikor ezek a dolgok szépen a helyükre kerülnek, sokkal egyszerűbb eldönteni, hogy a vállalkozás, az alkalmazotti lét vagy pedig a főállású anyaság lesz a legmegfelelőbb állapot. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya egyaránt. A legfontosabb mindig az anya személyisége és az, hogy melyik az az állapot, ahol ő ki tud teljesedni és jól érzi magát, mert akkor mindegy ki mit gondol, az édesanya “jóléte” kisugárzik az egész családjára. Ehhez azonban ismernie kell önmagát, a működését, a személyiségét és legfőképp a vágyait. A legtöbb esetben erre képtelenek vagyunk egyedül, szükség van egy másik nézőpontra, egy külső, független segítőre.

Közös projektünk kapcsán (Karrier Újratöltve) nem titkolt célunk, hogy hasznos, kevésbé sablonos de gyakorlatias és hatékony tippeket adjunk, mely mind mentálisan, mind fizikálisan segíteni fog abban, hogy a munkakezdés vagy váltás sokkal tudatosabb és nyugodtabb legyen. Várunk szeretettel!