Ne legyen felesleges fejtörés az önéletrajzírás! Három elkerülhető hiba.

A napokban egyre több olyan élmény ért, ami arra sarkalt, hogy megírjam ezt a cikket. Annyi sok blogposzt, szakmai cikk szól már az önéletrajzírásról, az álláskeresésről, hogy mindig azt hiszem már mindenki nagyon felkészült. Aztán jön egy állás, amire tömegével érkeznek a jelentkezők és rájövök, hogy igenis szükséges még egy újabb cikk a témában.

Három olyan hibát gyűjtöttem ma össze Nektek, ami az önéletrajzban egy kis odafigyeléssel könnyen kivédhető.

1.) Nincs elérhetőség

Azt hiszem ez az a kategória, ami az izgalom vagy a sietség rovására írható. Minden fontos tapasztalat szerepel az önéletrajzban, jó a felépítése, könnyen átlátható, csak éppen, amikor felhívnám a pozícióra, akkor nem találok elérhetőséget. Javaslom, hogy a legelső legyen az önéletrajzírásnál: a fejlécbe rögzíteni az elérhetőségeket.

2.) Másra jelentkezett

Hiszek a karrierváltásban (mostanában ezen a területen is sok jó tapasztalatom van jelentkezőknél), azonban súlyos hibának számít, ha a cv-ben vagy a kísérőlevélben egy másik pozícióra hivatkozva jelentkezik valaki, például angol ügyfélszolgálai munkatárs állásra marketinges pozícióra szóló bevezetővel, értékajánlattal. Ilyenkor történik az, hogy felvetődik, hogy egyáltalán ide szerette volna-e elküldeni a jelentkezését. A bevezető 1-2 mondat pont arra szolgál, hogy pozícionálja a jelentkezőt, azonban ha rosszul van megírva, akkor elvihetik az egész jelentkezést.

3.) Se eleje se vége

Még mindig sok a rosszul felépített önéletrajz. Nem átlátható, sok összedobált adattal. Bizonyos szektorokban ma még nehezebb elhelyezkedni, mert óriási túljelentkezés van. Ha közel 200 cv-t néz át a toborzással foglalkozó szakember, akkor egy rosszul felépített önéletrajznál könnyen átsiklik a lényegen. A külcsín ne menjen a tartalom rovására. Mindig javaslom a canva.com felületet, sablonok keresésére, de azzal a kitétellel, hogy a tartalom legyen az elsődleges, a dizájn a másodlagos.

Mindegyik pont elkerülhető lett volna, ha tudatosan, felkészülten állnak neki az álláskeresésnek, időt szánnak az önéletrajz megírására és egy barátnak megmutatják a szakmai bemutatkozásukat, mielőtt így elküldik, ki tudja hány helyre. Javaslom mindig a többszöri átolvasást, a hirdetéssel való összevetést és a külső szem bevonását. Többek között pont ezen hibák kivédésére az őszi Restart Program keretében november első hetében három részes szakmai tudásanyagot állítottam össze, részletek itt: Tudástár álláskereséshez

https://www.facebook.com/events/1774744569369650