A lifelong learning elcsépelt mondatnak tűnhet, pedig nagyon hasznos, ha mindig nyitott vagy a világra és az újdonságokra. Ha jobban belegondolunk a kíváncsiság az egyik legősibb ösztönünk és a gyermeki fejlődés egyik alappillére, a tanulás alapja. Felnőttként azért érzem magunkat szerencsésnek, mert nem csak a tanulás témáját, hanem módját is megválaszthatjuk.

Miért tanulsz?

Hosszútávon akkor lesz sikeres a tanulás, ha erős belső motiváció vezérel. Lehet ez önmegvalósítás, karrierváltás, lényeg, hogy mindig ott legyen a szemed előtt. Biztos mindenki érezte már, hogy de jó lenne valami újat tanulni. Ilyenkor érdemes az adott szakmát jól körül járni, piaci helyzetét megvizsgálni mielőtt belevágsz a tanfolyamba, képzésbe. Karrierváltás esetén szoktam javasolni, hogy álláskereső portálok kínálatait is nézzék meg, illetve ismerőstől érdeklődjenek az adott szakmáról. Sokszor kívülről jónak tűnő foglalkozásokról tudhatunk meg így nem annyira kedvező feltételeket.

Hogyan tanulsz?

Felnőttként az egyik legnagyobb előny, hogy már vannak korábbi tapasztalataink a tanulásról. Mindenki emlékszik melyik tantárgyat szeretett, miért és hogyan ment neki a tanulás. Ha tisztában vagy azzal milyen tanulási típusba tartozol sokkal könnyebb elsajátítani az új ismereteket.

Főbb tanulási típusok

  • vizuális – a képek, ábrák nagyban segítik tanulásod
  • auditív – leghatásosabb, ha hallod a tananyagot, sokszor magadnak is felmondod
  • társas– fontos, hogy valakivel megbeszéld vagy valakinek felmond a tanultakat
  • magolós – mindent szóról szóra betanulsz
  • izgő-mozgó – tanulás során írsz, rajzolsz, firkálsz, hiszen így rögzül a legjobban a tudás
  • csendes – tanulás során a csend a legnagyobb barátod, a tévét, rádiót, zenét menten kikapcsolod

A kategóriákat végig olvasva azt hiszem többen a homlokukra csaptak, hogy „igen én pont ilyen vagyok”. Ha szeretnél erről megbizonyosodni, vagy érdekel melyik kategóriába tartozol itt egy rövid teszt: https://www.natursziget.com/tanulasi-teszt

Mikor tanulsz?

A felnőttkori tanulás egyik sarkalatos pontja a MIKOR. Ha munka, család, háztartás mellett szeretnéd, hogy beleférjen az idődbe érdemes napirendet készíteni. Fix elvégzendő feladatok és átruházható feladatok sora fog kirajzolódni. Az átruházható feladatokhoz vond be a családot. Illetve ha sorba tudod venni a feladataidat, akkor nézd meg, hogy mi az, ami mellett tudsz tanulni. Például mosogatás, főzés közben én szeretek fülhallgatón előadást hallgatni.

Idén sokan kényszerből kipróbáltuk a digitális tanulást, az online tanfolyamokat. Ahogy a munka területén a helyhez kötöttség nélküli munkavégzés nagyon hasznos tud lenni, úgy a tanulásban is megvan az online platformoknak az előnye. Őszre készülök egy-két hasznos újdonsággal, kérlek ehhez segítsd munkámat az alábbi szavazásra adott válasszal:

Számodra melyik a hatásosabb módszer a tanulásban, ismeretbővítésben?