Álláskeresés anyaként, de mégis hogyan?

A szeptember mindig valami új kezdete: új tanév az iskolában, beszoktatás az óvodában. Az őszi időszakban a munkaerőpiac is megélénkül. Ha intézménybe kerül a gyermek/gyermekek újult erővel kezdhetsz az álláskeresésbe. Kétszeres visszatérőként tudom, hogy ilyenkor igyekszünk mindent megtenni, hogy minél hamarabb munkába álljunk. 5 tippet szedtem össze, amelyekkel sikeresen találsz állást.

1. Régi új

Ha a gyermekkel otthon töltött idő alatt is folyamatos volt munkaviszonyod az óvodai, bölcsődei beszoktatása előtt már érdemes felvenned a kapcsolatot a munkáltatóddal. Egyrészt köteles visszavenni (tudom, hogy sokszor kiskapukkal kikerülik ezt), másrészt pedig számodra is egyszerűbb olyan helyre visszamenni, amit már ismersz. Az álláskeresés egyik alapfeltétele a magabiztosság. Az interjún, sőt már az önéletrajzodból is jó, ha tükröződik, hogy tisztában vagy a képességeiddel és a legjobb jelölt vagy az állásra. Biztos munkahelyről könnyebb váltani, hisz elkerülhető a kapkodás, a „mindenhova bepályázok” és a „nem vagyok jó sehova” érzés. Sőt 2020. januári változás után már egy gyermek esetén is a gyermek négy éves koráig részmunkaidőbe köteles visszavenni a munkáltató, ha a munkavállaló kéri. Javaslom, hogy ezt a lehetőséget is mérlegeld, amikor újra munkába állsz.

2. Nyitott szemmel

Sokszor vagyunk szemérmesek, ha álláskeresésről van szó. Pedig életében legalább egyszer mindenki keresett már új munkahelyet. A kapcsolati háló feltérképezése, új kapcsolatok kiépítése a munkába állás előtti hónapokban elkezdhető, így informálódhatunk a környező cégekről, vagy akár olyan állásról is hallhatunk, amit még meg sem hirdettek. Még ha nem is vagyunk nagyon aktívak a közösségi média oldalain (Facebook, Linkedin) ilyenkor hasznos felkeresni a megfelelő szakmai csoportokat, álláskereső közösségeket.
Ha közeleg a visszatérés dátuma érdemes újra belemélyedni a szakmai cikkekbe, felzárkózni a legújabb trendekhez. A régi kollégákkal feleleveníthetjük a kapcsolatot. 2-3 év alatt nagyon sok minden változhat, megjelenhettek új technológiák, előírások, amikkel érdemes tisztába lenni.

3. Felkészülés

A kézzel fogható felkészülésen (frissített cv, interjúra felkészülés) túl lelkileg is álljunk készen. Ne legyenek irreális elvárásaink, akár azzal is számolhatunk, hogy 3-6 hónap lesz az álláskeresés. Fogadjuk el, hogy megváltoztak a prioritásaink a gyermek előtti időhöz képest. Lehet, hogy korábban észre sem vettük, hogy mennyi időt töltöttünk utazással. Most fontos, hogy időben a gyermekért érjünk, így a munkahely keresésnél a távolság már meghatározó lesz. Ez például szűkítheti a megpályázható állások körét.
Ha a gyermek megfelelő intézménybe került, az anyák többsége óriási lendülettel kezd bele az álláskeresésbe és esetleg olyan elvárásokat támaszt, amit a hazai vállalatok még nem tudnak teljesíteni. Ezért érdemes tájékozódni a környező cégekről, hol milyen lehetőségek vannak, mennyire támogatják például a home officet vagy a részmunkaidőt. A kereslet (mit találok) és kínálat (mit nyújtok) összehozása nem kis feladat. Megfelelő önismeret és piacismeret szükséges hozzá.

4. Önéletrajz

Gondolhatod, hogy ez már nagyon régi nóta: egy állás egy cv, de bevallom még mindig sok olyan önéletrajzot látok, amiben vannak javítandó részek. Az önéletrajz az első „találkozás” a jelölttel, ezért meghatározó, hogy minden fontos (csak a fontos és releváns) információ és az értékajánlat (miért Te vagy a legjobb) benne legyen. Az önéletrajzra fordított idő megtérül, hisz így fognak behívni interjúra. Kérlek, ügyelj a helyesírásra és a jól tagolt, átlátható felépítésre.

5. Nem vagyok értékesítő alkat

Az interjú röviden a szaktudásod „eladása”, a rendelkezésre álló egy-másfél órában úgy kell bemutatnod eddigi tapasztalataidat, tudásodat, hogy utána felvegyenek. Mi ez, ha nem értékesítés? Hiába mondják sokan, hogy ők nem tudnak értékesíteni, az interjún igenis úgy kell bemutatnod magad, hogy felkeltsd a másik érdeklődését és a munkáltató problémájára (munkaerő hiányára) Te jelentsd a választ. Azért nem kell ettől megijedni, ha nem vagy mindig a szavak embere, mert ez is tanulható, fejleszthető.
Az interjú előtt érdemes végigvenni a leggyakoribb kérdéseket, összefoglalni magadban a szakmai tapasztalatod, hogy a találkozón magabiztosan tud előadni. Ügyelni kell a nonverbális jelekre (kézfogás, kéztartás, gesztikuláció) és a megjelenésre (ápolt külső a lényeg, nem a legújabb divat) is.

+1 Ne add fel!

Az első sikertelen pályázat után kérlek, ne add fel, de még a sokadik után se. A munkaerő-piac az elmúlt hónapokban nagy átalakuláson ment/megy át és sok a bizonytalanság, így hosszabb ideig is eltarthat az álláskeresés. Ha több hónapos álláskeresés után se sikerül interjúig jutni, akkor javaslom, hogy lépj vissza kettőt és nézd meg az erősségeid, mire építhetsz, milyen állásokat tudsz sikerrel megpályázni. Lehet, hogy rosszul céloztál és csak ezen kell egy kicsit módosítani, hogy sikerüljön elhelyezkedni.

Mindezeket a tippeket részletesen megtalálod a Restart_Kézikönyvben, amelyhez egy ajándék kupont is kapsz, hogy még nagyobb előnnyel indulj az álláskeresésben. Sok sikert kívánok!

További információt kérek a Restart_Kézikönyről:

Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam, az abban írtakat elfogadom. Ez nem minősül megrendelésnek, nem jár fizetési kötelezettséggel, csak további részleteket, információkat küldök a Restart_Kézikönyvvel kapcsolatban.