Az állásinterjú is egyfajta tárgyalás, értékesítés, csak itt nem egy árut szeretnél eladni, hanem saját magad, a szaktudásod, a munkaerőd. Felfokozott érzelmi állapot, főleg ha hosszabb idő után térsz vissza a munkaerő-piacra. Összeszedtem három plusz egy tippet, amivel fel tudsz készülni.

1.) Pontos érkezés
A pontosság a tisztelet jele. Érdemes előre megnézni a tömegközlekedést, vagy kipróbálni az utat autóval, és inkább érdemes 10 perccel korábban érkezni, sétálni akár egyet a környéken, mint elkésni az első találkozóról. Természetesen előfordulhat olyan körülmény, amit nem tudsz befolyásolni, pl. baleset, lerobban a busz, ilyenkor nagyon fontos a kommunikáció. Nyugodtan értesítsd az interjúztatót. Mindig jobb, hogy tudják mi miatt késel 30 percet, minthogy 30 percet várnak rád információ nélkül.

2.) Információgyűjtés, rendezés
Két irányban is felkészültnek kell lenned: egyrészt nézz utána, érdeklődj a cégről, másrészt pedig a szakmai utad, elért eredményeid tekintetében. Az interneten, baráti társaságodban érdemes utánakérdezni a cégnek, elolvasni a legfrissebb cikkeket, elemzéseket. Egy-egy interjúkérdésnél jól tudod majd használni, ha van valamilyen plusz információd a szervezetről. Sőt mindezeken túl készülj kérdésekkel, amiket az interjún fel tudsz használni. Az interjún fontos, hogy kétirányú is legyen a kommunikáció, igyekezz Te is minél több hasznos információra szert tenni.  
A saját szakmai tapasztalattal kapcsolatban sokan esnek abba a hibába, hogy „Ó, én azt el tudom mondani mit csináltam itt vagy ott!”. Igen, ám, de nem üres locsogásról, vagy nem az önéletrajz visszamondásáról van szó, hanem az eredmények kiemeléséről, az interjúztató által említett feladatokhoz való kapcsolódási pontok elmondásáról. Súlyos hibának számít a panaszkodás és a korábbi munkahely vagy felettes nem jó színben való feltüntetése. Soha nem tudhatjuk, hogy az interjúztatónak hol van ismerőse.

3.) Gyakorlás
Van, aki könnyen vett az iskolában is egy-egy feleletet, de van, akinek komoly kihívást jelentett. Az állásinterjú is valami hasonló. Azonban jó hír, hogy gyakorlással rutint szerezhetsz. Az interneten nagyon jó listákat találsz a leggyakoribb kérdésekről. Ezekből érdemes mazsolázni és egy jó baráttal, a tükör előtt vagy egy tanácsadóval kipróbálni az interjúhelyzetet.

+1.) A kémia
Van egy titkos összetevő a sikeres interjúkhoz: ez a kémia. A HR-es nem csak azt nézi, hogy a szaktudásod, hozzáállásod megfelelő-e, hanem azt is, hogy az adott csapatba hogyan tudnál dolgozni, mennyire illeszkedsz a szervezeti kultúrába. Ezt ne keverjük össze a személyes szimpátiával. Vegyünk egy bohém csapatot, ahol mindenki 10 körül jön be az irodába, este hatkor még beülnek valahova, ahol folytatódik a munka átbeszélése és szívesen töltik együtt a szabadidejüket. Ebbe a csapatba egy kisgyerekes szülő, bármilyen profi nem fog tudni beilleszkedni. Nincs semmi baj a szaktudásával, tapasztalatával, csak nem ugyanabban a ritmusba dolgoznak. De mindez fordítva is igaz, egy szabályozott rendszerbe a túl nagy szabadságvággyal rendelkező munkavállaló hosszútávon nem fog tudni eredményesen dolgozni. A tapasztalatom az, hogy ezt az interjún a pályázó megérezi. Lehet, hogy kell hozzá egy kis rutin, és odafigyelés, de érezni lehet, hogy a csapatba, a szellemiségbe beleilleszkedik-e valaki vagy sem.

Jól látszik ebből a listából is, hogy a legtöbb dolog tanulható. Javaslom mindenkinek, hogy legyen felkészült és tudatos. Egy-egy területen sokkal több jelentkező van jelenleg az munkaerő-piacon, használjuk ki az időt és készüljünk fel az állásinterjúra. Ha segítségre lenne szükséged, fordulj hozzám bizalommal (nagyczuri@rmproject.hu)