A munkaerő-piacon megváltozott kereslet-kínálat miatt a precíz önéletrajz szerepe is felértékelődött. Nem csak azt kell megmutatni, hogy megvannak a képességeink egy adott pozícióra, hanem azt is, hogy jobbak vagyunk a többi (jelenleg igen magas számú) jelentkezőnél. Ebben a bejegyzésben összefoglaltam mire érdemes figyelni mit és hogyan írjunk az önéletrajzban. Mielőtt nekiállunk mindenféle sablon és minta után kutatni, két kérdésre válaszoljunk magunknak: mit keres a munkáltató? mit tudok én nyújtani, milyen erősségeim, tudásom van? Ha a két válasz még köszönőviszonyban sincs, akkor érdemes másik állásajánlatot keresni. Ha megtaláltuk a számunka megfelelő, akkor pedig erre a három pontra figyeljünk az önéletrajz megírásánál.

1.) Helyesírás, külalak
Nem véletlenül írtam az első helyre. Bár már szinte mindenki valamilyen elektronikus eszközön írja az önéletrajzát vagy tölti ki a sablont mégis nagyon sok az elütés, félreírás. Ez sokat elvehet a szakmai tartalomból. Legyünk igényesek az általunk készített önéletrajzra.
A külcsínt nem szabad túlzásba vinni, a külsőség ne vigye el a tartalmat, ne gátolja a megértést a sok minta, grafikon. Az átláthatóság nagyon fontos, jól tagolt, nem túl hosszú (max. 2 oldal) és vázlatos felépítés a legjobb.

2.) Tartalom
Mindig az adott álláshoz szabjuk az önéletrajzunkat. Ezt úgy a legkönnyebb, hogy a meghirdetett munkakörnél a feladatokban, elvárásokban a saját tapasztalatunkkal keresünk közös pontokat, úgynevezett kulcsszavakat. Ezeket átemeljük és kihangsúlyozzuk az önéletrajzba. Itt visszahívhatjuk az első bekezdésben feltett két kérdést:
– mit keres a munkáltató?
– mit tudok én nyújtani, milyen erősségeim, tudásom van?
Még hangsúlyozottabban igaz (a több jelentkező miatt), hogy megfelelő szaktudás nélkül nem fognak behívni interjúra. Saját magunk pozicionálása legyen az első lépés és utána küldjük be a pályázatokat.

3.) Személyes adatok
Ez is egy olyan pont, amire többször érdemes visszatekinteni. Jó-e az emailcím és telefonszám, ami a cv-ben szerepel?! A személyes adatoknál csak a legszükségesebbek maradjanak: az elérhetőségek. Minden egyéb adat elmaradhat (pl. életkor, családi állapot)

Plusz 1.) Ne add fel
Van, aki az excel táblázatot szereti, van aki a kockás füzetet. Mindegy melyikre szavazol, de vezesd a pályázataidat. Ennek két haszna van: egyrészt pontosan tudni fogod, hogy melyik pályázatról van szó, ha felhív a HR-es és nem kell nagyokat hümmögnöd. Másrészt látni fogod, hogy milyen sokat (vagy keveset) teszel azért, hogy sikerüljön elhelyezkedni. Ez is egy olyan feladat, amiben sok energiát (legalábbis a többségnek) kell fektetni, hogy learasd a sikert. Ne félj segítséget kérni (fordulhatsz hozzám is nyugodtan) és hiába csökkentek most az álláslehetőségek ne állj le a kereséssel. Sok sikert a pályázatokhoz!