fotó: Toa Heftiba

A tervezés folyamatosan visszatérő gondolat a blogban. Nem csak év elején érdemes tervezni, de évközben is többször. Természetesen a december végi, január eleji a legátfogóbb. Idén három pont köré csoportosítom az év eleji tervezést, amelyek lefedik a munkát és a magánéletet is: idő, munka/karrier, és én/mi. A megnevezéseket én alkottam, de néhány tervezőt átböngészve, hasonló logikával megalkotott témacsoportokra leltem. Mindegyik témacsoportnak az eleje az idei év, a nagyobb része pedig a terv. Idén készítettem hozzá egy segédletet, ezt ITT le tudjátok tölteni. Javaslom, hogy a blog bejegyzést a segédlettel együtt használjátok, mert úgy lesz hasznos. A kitöltött segédletet év közben vagy 2020 decemberében, akár közösen is vissza tudjuk nézni. 🙂

Idő

A napi 24 óra legjobb kihasználására törekszünk mindannyian. Ebben a pontban az időbeosztást vizsgáltam felül: mennyi időt fordítottam egy-egy célra, egy-egy tevékenységre. Mit csináltam jól és mi okoz hiányérzetet 2019-ben?A tervezésnél ezekből indultam ki, ami jó azt megtartani, ami nem működött tökéletesen (időrabló tevékenység) azt másképpen hogyan lehet csinálni. Az összes ezzel kapcsolatos célt felsoroltam, majd max 2-3-ra készítettem konkrét tervet. Annyira pontosítottam a tervet, hogy beírtam egy telefonszámot is, amit januárban fel szeretnék hívni.
Igyekeztem minél kisebb egységre lebontani és az év különböző részében külön-külön vizsgálni. Miért fontos ez? Kisgyerekes anyukaként a különböző szünetekkel is terveznem kell. A nyári 11 hetes iskolai szünet megszervezése nem kis logisztika és szeretném én is kivenni a részem a fiaim szabadidejéből, addig amíg igényelnek. 🙂 Így például a nyári időszakra más időbeosztást tervezek, mint a tavaszi vagy őszi hónapokra.

Munka/karrier

A legtöbb célmegvalósítás azon bukik el, hogy nincs konkretizálva, nincsenek konkrét lépések és nincs hozzárendelve dátum. Erre sajnos a legjobb példa a le fogok fogyni, vagy meg fogok tanulni angolul. Ezek így csak gyenge célok (és ha magunkba nézünk nem is hoztak eddig se sikert). Ahhoz, hogy meg is valósuljanak lépésekre kell bontani és időt hozzárendelni, valamint a belső motivációt megtalálni. Ezért is írtam fel a 2020-hoz egy szót, ami a belső motivációt jellemzi. Miért fontos számomra ez a témacsoport (pl. munka/karrier)? Mi ezzel a célom? Nekem itt például az szerepel, hogy fejlődés és növekedés. 😉
A tervezésnek ennél a pontjánál a célokat tovább bontottam tervekre, lépésekre és mindegyikre közeli és távolabbi időkorlátot jelöltem meg. Ha a tervezéssel készen vagyunk, akkor legjobb ezeket a naptárba is beírni, így nem fog elveszni a napi teendők között.

Én/mi

Az énidő is már többször szerepelt a blogban, mint téma. Sokszor beszélünk róla, de még mindig nem elég tudatos. Ennél a pontnál említem, de az összes többinél is nagyon fontos, hogy nincs jó és rossz válasz. Mindenkinek a saját igénye és értékrendje alapján kell, hogy összeállítsa a tervét. Az én/mi témánál is magadnak kell megtalálni, hogy a feltöltődés az egy jó könyv vagy 30 km futás. A „mi” azért szerepel, mert nem csak a saját magunkra szánt időt soroltam ide, hanem a szeretteinkkel töltött időt is, hisz így lesz teljes a kép.

A tervezésre javaslom, hogy 1-2 órát szánj és akár baráttal vagy házastárssal is kitölthető (mindenki a sajátját, aztán megbeszélni a pontokat). Viszont szeretném kiemelni, hogy átgondolni az első lépés, leírni a második, de a lényeg a megvalósítás. Sok erőt, kitartást kívánok 2020-ra.

Az évtervező segédlet kitöltése után a Restart_Mom2020 kupon kóddal 20% kedvezménnyel ajánlom két alkalmas tanácsadásom. Részletekért kérlek írj a nagyczuri@rmproject.hu címre.