fotó: Gia Oris

Végiggondolva egy napot azt hiszem mindannyian legalább négy, öt szerepet fel tudunk sorolni, amiben pár órát biztos eltöltünk: anya, feleség, barát stb. Ezen szerepek az életünk részei, és mindig a helyzethez mérten lépünk bele egyikbe, vagy másikba. A szerepek az élethelyzethez mérten változnak, vannak, amik eltűnnek, később újra belekerülnek, átalakulnak. Ha most fontolgatod a munkába visszatérést, akkor papírt elő és írd össze milyen szerepeid vannak, lesznek. Barátkozz egy kicsit ezzel a tarka képpel, mert biztos vagyok benne, hogy változatos képet mutatnak.

Hogyan készülj fel?

Készíts egy tervet. Akik ismernek vagy olvasták már egy-két írásom tudják, hogy nagy tervező vagyok. Szeretek mindent előre tudni és a teendői listából folyamatosan kihúzni egyet-egyet, hogy lássam az alagút végét. A munkába visszatérés kapcsán először fejest ugrottam, lett is kapkodás, másodszor viszont terveztem. Mire tudunk ilyenkor felkészülni? Például arra, hogy kire vagy kikre számíthatunk, ha betegek lesznek a gyerekek. Felkészülhetünk a korábban megszerzett tudásunk frissítésére (lehet ez nyelvtudás, vezetési rutin stb.), vagy elmélyítésére. A terv és mentő ötletek összeírása segíthet abban, hogy az ad-hoc szituációkat gyorsan meg tud oldani, a napi rutint ki tud alakítani. A napi rutinhoz hasznos segítség lehet egy heti, vagy havi tervező, hogy lásd mi minden fér bele 24 órába.  
Az időtervezésen túl az előbb felsorolt szerepek kapcsán is készülhetsz, átgondolhatod melyik mit jelent, milyen tartalom, tevékenység, feladat tartozik hozzá. Korábban mit jelentett a dolgozó/karrierista/munkavállaló szerep és milyen tartalmat szeretnél most adni neki?! Teljes mértékben érthető, ha megváltozott a prioritás, nem feltétlenül kell alább adnod, csak érdemes átgondolni, hogy milyen mértékben tudsz a munkába kiteljesedni vagy mikor.

Három mély levegő!

Egy új élethelyzet mindig bonyodalmakkal jár. Felborul egy korábban kialakított rendszer, új feladatok elé állít. Ugyanígy történik, amikor gyermek születik, de ugyanígy amikor munkába visszatérünk. A gyermek érkezése után kialakított rendszert bolygatjuk meg, ez felbolygatja az egész családot. Állj meg és vegyél három mély levegőt! Ez lehet az éjszaka közepén vagy hajnalban, de adj magadnak egy kis időt. Tudom, hogy ez nehéz, de fel se mérjük elsőre, hogy mennyi minden tud megváltozni munkába visszatéréskor, vagy vállalkozás indításakor. A higgadt átgondolás az egyetlen fegyver a kétségbeesés ellen.

Bízz önmagadban!

Ez nagyon jól hangzik és bármilyen motivációs idézetben megállná a helyét, így egy kicsit kipótolom. Bízz önmagadban, ha pedig már nem megy, kérdezd meg a hozzád legközelebb állót. Nem kell mindenre tudnunk a választ és igenis van az a pillanat, amikor egy őszinte, külső szem is kel ahhoz, hogy tovább merj menni az úton. Ez se csak üres tipp. Én is megéltem, hogy elakadtam, már b, c, d…, z terveket is szőttem, majd rájöttem, hogy a legjobb, ha kérdezek. És válaszra találtam. 🙂