Nem új gondolat az, hogy munkaerő-hiány van, azonban azt is megállapíthatjuk, hogy ez nem minden területre és nem minden szakmára igaz. Az egyik népszerű, Anyukáknak szóló facebook csoportban a milyen munkát szeretnél kérdésre nagyjából 80%-ban adminisztratív, részmunkaidős állásokat keresek válasz érkezett. Azonban ezekből van a legkevesebb, főleg minél jobban távolodunk a fővárostól. Akkor mit tehet az álláskereső Anyuka, Apuka?
Íme három tipp:

Légy mindig készen

Nagyon ritka az, hogy egyik napról a másikra úgy döntünk munkahelyet váltunk. Ha megfogalmazódott a gondolta, hogy újra munkába állsz, akkor legyen egy profin megírt önéletrajzod, amin csak kisebb igazításokat kell csinálni az éppen aktuális pályázathoz. Ne akkor kezd el leporolni az öt-tíz éves önéletrajzod, amikor az első megfelelő állást megtalálod, mert abból csak kapkodás lesz. Pár héttel hamarabb érdemes elkezdeni, átgondolni, az újabb trendek alapján átszerkeszteni.

Figyeld a rejtett munkaerőpiacot is

Ez kicsit misztikusan hangzik így. Azonban a rejtett munkaerőpiac fogalma létezik. Vagyis, amikor még nincs kiírva egy pozíció, talán még csak a vezető fejében létezik, vagy a megfelelő embert megtalálva jön rá az adott cég, hogy neki szüksége van az új munkatársra. A kapcsolati háló, az ismeretségi kör álláskeresés közben is meghatározó.

Hogyan található meg a rejtett munkaerőpiac kínálata?
Első körben ismeretségen keresztül. Nyugodtan lehet szólni az ismerősöknek, hogy munkát keresel, igyekezz minél több helyre eljuttatni ezt az információt.
Továbbá a környező cégekből lehet készíteni egy listát, melyeken azok szerepelnek, amik szakmai területük, közelségük, profiljuk alapján vonzó lehet a számodra és nekik elküldeni bemutatkozó anyagod.
Harmadrészt pedig aktivizálni magad a különböző szakmai csoportokban Facebookon és Linkedin-en. A közösségi médián nem feltétlenül a legfrissebben fotókat megosztani, hanem arra használni, hogy egy HR-es, egy cégvezető felfigyeljen ránk.

Különböző kutatások más-más százalékokat mutattak ki a rejtett munkaerőpiac nagyságáról. Nagyjából 60-80% között voltak ezek a mutatószámok. Ez túl nagy szám ahhoz, hogy ne foglalkozz vele. Érdemes erre időt szánni.

Határozd meg tisztán a célt

Félig meddig nem lehet állást keresni. Illetve egyszerre minden állást nem lehet megpályázni. A korábban már írt önelemzés után, meg lehet határozni azt a 1-2 területet, amiben el tudod magad képzelni és tapasztalatod, végzettséged alapján jó is leszel benne. Csak ezekre fókuszálva fog eredményt hozni az álláskeresés.

A szeptember az iskola, óvoda, bölcsőde kezdete, mindig nagyobb tettvággyal látunk neki az álláskeresésnek is. Ez a három tipp remélem, hozzásegít a sikeres pályázathoz.