Kevés olyan szerencsés ember van, akinek a karrierje egyenesen felfelé ível. Kanyarok és mellékvágányok a legtöbbünk életében vannak. Mit kezdjünk ezekkel, ha önéletrajzot írunk?

A kitérőket, nem releváns szakmai tapasztalatokat érdemes úgy megvizsgálni, hogy mit tanultunk abból, mi az amit az adott megpályázandó munkakörhöz esetleg kapcsolni tudunk. A nem annyira odavágó szakmai tapasztalatoknál az önéletrajzban két lehetséges feltüntetési mód van.

Hátrányból előny

Ha mélyre ásunk kiderülhet, hogy az első ránézésre nem kapcsolódó korábbi munkakörbe is találunk olyan feladatot, ami hozzáköthető a megpályázott munkakörhöz. Ezeket a pontokat érdemes kiemelni. Például beszerzési tapasztalattal dokumentáció író munkatársnak jelentkezik valaki, akkor ha a beszerezés területén volt fordítási tapasztalata, szakmai anyagok készítése, akkor azt feltétlenül emelje ki. Az egyéb, jelen esetben nem annyira releváns tapasztalatot érdemes lerövidíteni.

A releváns tapasztalat legyen hangsúlyos

Az önéletrajz írása során azt mutassuk, ami alapján behívnak interjúra. Hangsúlyos mindig az legyen, ami kapcsolódik az adott megpályázott munkakörhöz. Legegyszerűbb módszer erre, hogy az álláshirdetésből kigyűjtjük a kulcsszavakat és ezeket keressük a saját szakmai tapasztalatunkban. Kiemeljük ezeket, a többit pedig a végén felsoroljuk. Az előszűrés során az önéletrajzban a kulcsszavakat, releváns tapasztalatokat keresi a HR-es. Az azonban nem elég, hogy szeretnénk megtanulni valamit vagy utána olvastam ennek az eljárásnak. Ha 2-3 éves tapasztalattal keresnek kollégát, akkor minimum 1-2 éves tapasztalatunk legyen az adott területhez kapcsolódóan, 1-2 nagyobb projektet fel tudjunk mutatni.

Az önismeret, önértékelés fontos tényezője az álláskeresésnek. Ha magunk nem vagyunk tisztában a képességeinkkel (akár rejtett, akár látható), akkor nem lesz sikeres az álláskeresés. Erről a következő cikkben lesz szó. Kövessetek. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük