A három kismalac (A három kismalac és a farkas c. mese) óta tudjuk, hogy építkezni mindenki tud, azonban nem mindegy milyen anyagot használunk és milyen tartós az építmény. A karrier esetében is valahogy így van, a munkahelyen töltött évekkel épül, azonban nem feltétlenül jelent mindenkinek sikeres életutat. A szó jelentése eredetileg sikeres, eredményes életpálya. Mennyire lehet előre megtervezni? Hogyan tudunk befolyásolni?

Karriertervezés

A karriertervezéssel először még jóval a munkába állás előtt érdemes foglalkozni. Pályaválasztási tanácsadó segítségével felmérhető, hogy milyen területeken van kiemelkedő affinitása az egyénnek, miben volt akár már az iskolai évei alatt is sikeres, majd ezekhez keresni különböző szakmákat, szakterületeket. Ezek mélyebb megismerése után kirajzolódhat egy út, hogy hova és hogyan tud eljutni a fiatal. Ez felkészülési lehetőséget ad és önmagában is motivál a cél. Azonban mi a helyzet, ha már évekkel az iskolapad után van valaki, kihagyott pár évet például gyerekvállalás miatt és most szeretné a karrierjét építeni? Ugyanezt a tervezést vagy inkább elemzést érdemes végigcsinálni. Fel kell tárni, hogy milyen területen van tapasztalata, hogyan teljesített, miben ért el szakmai sikereket, miben tudott kiteljesedni, milyen feladatokat élvezett és mik voltak a kötelező rosszak. Ezek mentén kirajzolódik egy kép, hogy milyen területen érdemes újra munkába állni.

Karrierváltás

Ha a korábbi tapasztalatainktól teljesen eltérőbe kezdünk, akkor leszünk karrierváltók. Erre is lehet tudatosan készülni és sodorhat az ár is. A másodikat csak nagyon bátraknak és adrenalin függőknek javaslom, mert egy új ismeretlen területbe kezdeni mindig rejt mélypontokat, ha erre nem készülünk előre, akkor érzelmileg és anyagilag is meg tud viselni. A felkészülés alatt, ha van lehetőség, akkor érdemes kipróbálni, akár a korábbi jól bevált munkánk mellett az új lehetőséget. Hit és racionális gondolkodás együtt kell. Hinnünk kell önmagunkban, hogy jól fog sikerülni, azonban ha egy ponton túl még mindig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, tudni kell visszafordulni.

Karriermegélése

Ez lehet egy új felkapott, divatos hozzáállás is, azonban tényleg hiszem, hogy bizonyos történések után, bizonyos sikerek után meg kell állni és egyszerűen csak meg kell élni az adott pillanatot. Az életútban mindig vannak nyugvó pontok, vagy akár lejtők, a sikeres pillanatok ezeken át tudnak vinni, erőt tudnak adni. A reklám szlogen is úgy szól, mert megérdemeljük. A megélést is megérdemeljük. Adjunk időt magunknak.

Építkezzünk biztos alapokra, találjuk meg azokat a pontokat, amik elbírják a kőből épült karriert. A gyorsan összetákolt házikókat a szél, vihar könnyen megtépázza. Sok sikert!