Összeszedtem egy csokorba, hogy mik azok a lépések, amik megelőzik a munkába visszatérést nagyobb kihagyás után. Ezek az általános tennivalók, azonban jó, ha tudod, hogy egyénenként változhat az alapján, hogy adott munkáltatónál például van-e lehetőség ugyanabba a munkakörbe visszamenni vagy nincs. Javaslom, hogy a lépések átolvasása után, gondold át ezeket a pontokat a saját helyzetedre vonatkozóan is.

1.Tervezés

Ahogy a gyermek érkezését is megtervezzük, úgy a munkába visszatérést is előre kell tervezni. Érdemes az otthon töltött idő alatt is kapcsolatot tartani a munkáltatóval, hogy értesüljünk a változásokról illetve, hogy számoljanak velünk, ha újra munkába szeretnénk állni.

2. Tájékoztatás

Bármilyen jó kapcsolatban vagyunk a Munkáltatónkkal, újbóli munkavégzés előtt hivatalos úton tájékoztatnunk szükséges. Emailen vagy tértivevényes levélben javasolt ezt megtenni. A Munkáltatónak a kézbesítéstől számított 30 napja van, arra, hogy reagáljon erre, megteremtse az újbóli foglalkoztatás feltételeit. Érdemes az írásbeli közlés előtt tájékozódni, hogy vissza tud-e venni az eredeti munkakörödbe, van-e részmunkaidős lehetőség. Fontos megjegyezni, hogy az újbóli munkába álláskor megszűnik a védettség, így ha tudomásunk van arról, hogy nem tudnak visszavenni, akkor csak akkor szűntessük meg (a gyermek 3 éves kora előtt) a fizetésnélküli szabadságot, ha már van másik munkahelyünk.

3. Beszoktatás

Ha már tudod, hogy mikortól fogsz dolgozni, akkor előre érdemes a bölcsődei, óvodai férőhelyet is biztosítani a gyermeknek. Munkáltatói igazolást vagy szándéknyilatkozatot szoktak kérni a beiratkozáskor. Általában 1-2 hét van a beszoktatásra, amikor jobb esetben már a felgyülemlett szabadságot töltöd. Azért fontos az ütemezés, mert ha úgy szoktatod be a gyermeket, hogy még nem dolgozol, (nem kezdted el kivenni a szabadságokat minimum a cégnél), akkor nem jár a GYED arra az időre.

+1 Béremelés

A munkába visszatérő esetében az otthon töltött idő alatt változhat a hasonló munkakörben lévők bére. Próbálj meg erről tájékozódni, és visszatéréskor célszerű jelezni a munkáltatónak (ha maguktól nem gondolnak erre), hogy az eltelt időszak alatti béremeléseket nálad is vegyék figyelembe. A bér megváltoztatásához munkaszerződés módosításra van szükség.

Amennyiben kérdés fogalmazódott meg saját munkába visszatéréseddel kapcsolatban, fordulj hozzám bizalommal.