Minél jobban beleásom magam a távmunka világában, annál jobban meg vagyok győződve arról, hogy egy remek eszköz, ami engedi, hogy éljünk a jelenlegi technika vívmányaival, illetve segíti összeegyeztetnünk a munkát és magánéletet. Azonban ugyan úgy, ahogy a balettozás sem való mindenkinek ezt sem biztos, hogy mindenki jól tudja használni. És igen a hiba nem az Ön gépezetében van, vagyis lehet valaki nagyon jó szakember attól még, hogy nem tud elvonultan, magányosan dolgozni. Lássuk sorban mi az az öt ok, ami miatt a távmunka nem való mindenkinek. 

1. Otthon is fel kell időben ébredni

A távmunka nem azt jelenti, hogy bármeddig lehet lustálkodni. Persze van olyan eset, hogy valaki délutános, vagy inkább bagoly-típus és a feladatát délután is el tudja végezni. Azonban ez a jel inkább arra utal, hogy attól még, hogy nem egy fix irodában dolgozik valaki, ugyanúgy össze kell szednie magát, rendszerezni a gondolataid és munkába állni, mintha bejárna (mindegy, hogy 8-kor vagy délután 2-kor kezdi a munkát).

2. A házimunka megvár

A távmunkánál el kell felejteni, hogy akkor most megcsinálom a nagytakarítást is. Egy mosógép beindítás vagy egy mosogatás belefér, de ne legyen senkinek olyan hiú ábrándja, hogy öt fogásos vacsorával várja a családot, mert otthon dolgozik. Ezt természetesen nekik is tudatosítani kell, hogy azért mert otthonról dolgozik Anya vagy Apa, nem a házimunkáért fizet a Munkáltató.

3. Nincs szociális érintkezés/csacsogás a teakonyhában

Van, aki egyszerűen igényli, hogy miközben megfőz egy teát vagy kávét beszélgessen a kollégákkal a gyerekekről, a legutóbbi foci meccsről vagy a szomszédról. Ezzel nincs is semmi gond. A társas kapcsolatok  nagyon fontosak egy vállalatnál. Van, ahol azt mondják a távmunka csoportkohézió romboló. Azt gondolom, hogy ezt a tagok határozzák meg, ha attól még, hogy 50-100 km van közöttük tudnak kötetlenül is beszélgetni (biztos, hogy kevesebbet, mintha egy irodában lennének), évente kétszer összeülni egy vacsorára, akkor ott is jól működhet a csapatmunka.
Ha valakit frusztrál, hogy nem tud kollégákkal rendszeresen találkozni, úgy érzi így kirekesztve van, akkor érdemes inkább a bejáráson gondolkodni.

4. Tornyosulnak a feladatok

A távmunka nagyfokú önuralmat, önszervezést igényel. A feladatokat priorizálni szükséges. Ha könnyen elkalandozik a figyelmünk az otthoni közeg miatt, akkor szintén nem ajánlom csak időszakosan a távmunkát. A távmunka kiemelten feladatfókuszú, vagyis az adott napra, hétre tervezett munkát el kell végezni, különben nem haladunk.

5. Rám sötétedik

Az előző pontnak az ellentéte, ez az eset az, ha nem tudjuk, hol a határ, hol a munkaidő vége. Mert igen, attól még, hogy otthonról dolgozunk, van vége a munkaidődnek. Még a legmaximalistább Munkavállalónak is szükséges pihenőidőt beiktatni, feltöltődni,relaxálni. Ha jól átlátja a Munkavállaló a feladatokat, ha rendszerezni képes, akkor a szünetek, munkaidők tartása sem fog gondot okozni.

Remélem senkinek nem vettem el a kedvét a távmunkától. Kipróbálni érdemes egy érdekes önismereti út is egyben. Mennyire vagyok képes saját korlátokat, szabályokat felállítani? Az otthoni légkörben képes vagyok-e kialakítani egy „munkahelyet”? A megfelelő embert a megfelelő helyre mondást mindig igaznak véltem. Ez itt is helytálló: van, aki az irodában fog jól teljesíteni, van, aki távmunkában. Még jó, hogy különbözőek vagyunk! 🙂