Az utóbbi időben egyre többen fordulnak hozzám tanácsért, hogy nézzem át az önéletrajzukat, pályázati anyagukat. Megtisztelő ez a feladat, mert így a pályázók életébe kapok bepillantást, kényesebb pontokat egyeztetünk természetesen teljes diszkréció mellett. Az átküldött anyagok után mindig három kérdést szoktunk első körben tisztázni, ezeket veszem most végig.

Mi a cél? Mit szeretne elérni a pályázati anyagával?


Elsőre persze az a válasz, hogy állás találni. Azonban nem mindegy, hogy pályát szeretne-e változtatni, vagy munkába visszatérő és esetleg vezető beosztás után most alacsonyabb pozíciót pályáz meg, vagy közszférából versenyszférába váltana. Lényeges pont, hogy a szakmai anyagunk a legjobban tükrözze azt, amit szeretnénk közvetíteni. Egy félre értelmezett pályázati anyag miatt könnyen kikerülhetünk a munkáltató látószögéből. Legnehezebb ilyen esetben a szakmát vagy szakterületet váltók helyzete. Ilyen esetben javasolni szoktam, hogy olyan pontokat emeljünk ki a múltbeli tapasztalatból vagy ismeretekből, ami valahogy mégis kapcsolható az adott területhez. A legtöbb munkáltató azért kész, vagy félig kész pályázóval szeret foglalkozni. Teljesen irreleváns tapasztalattal megpályázni egy pozíciót kevés sikert rejt magában.

Milyen formai elvárások vannak az önéletrajzzal kapcsolatban?


Mindig az adott pozícióhoz érdemes formailag igazítani az önéletrajzot. A pályaváltók, vagy több év kihagyás után visszatérők esetében a funkcionális önéletrajz egy jó megoldás lehet. Ennél nem az időrendi munkahelyek felsorolásán van a hangsúly, hanem az ellátott feladatok, a megszerzett képességek, szaktudás kerül előtérbe. Azonban fontos, hogy mindig egyénre szabottan érdemes egyeztetni a megfelelő formát.
A jó pár éve erőltetett europass formátum már nem elvárás, sőt inkább modernebb köntösbe szokás az önéletrajzot öltöztetni.  Az interneten számos ingyenes szerkesztő van erre, egyik legkedveltebb a canva.com.  Annyit javaslok, hogy csínján bánjunk a formázással, az átláthatóság, értelmezhetőség rovására ne menjen.

Van-e konkrét állás, amire pályázik?


Az előzőek alapján azért fontos kérdés, mert csak azért, hogy legyen egy frissített formánk, azért nem biztos, hogy érdemes tanácsadóhoz fordulni. Ha viszont álláskeresés elején járunk, akkor a jól összeállított pályázati anyag fél sikert jelent.

Ha további tippet, tanácsok is érdekelnének fordulj hozzám bizalommal (nagyczuri@rmproject.hu).