Amikor gyerek voltam fel se tűnt, hogy telik az idő; tinédzserként sürgettem volna; fiatal felnőttként minden percét igyekeztem kiélvezni; gyerekeim születése óta rohanok az idő után; vállalkozóként zsonglőrködöm minden perccel. Így külön öröm volt számomra, hogy a februári Mompreneurs – Balatoni Vállalkozó Nők találkozó témája az idő volt.

Két remek házigazda Tóthné File Edina (http://www.soulid.hu/), és Szücs Borka (https://www.facebook.com/pikturamanufaktura/) hívott Bennünket egy kis gondolkodásra az idő, időrabló tevékenységek, hatékony időbeosztás témában.

Milyen problémát okozhat, ha nem osztjuk be az időt? Cetliken sorakozik a rengeteg feladat. Folyamatosan elkésünk, kicsúszunk a határidőből, állandóan szaladunk, frusztrál a sok feladat. Egyszerre 2-3 feladatot akarunk elintézni, aztán a végén egyet sem tudunk.  A feszültség fizikális problémákat okoz váll/hát fájás, fejfájás. Mit tehetünk ez ellen? Tervezzünk, osszuk be a napunkat, csatoljunk vissza. Napi, heti tervezők segítségével kialakíthatjuk a tartható napi menetrendet. Edina iránymutatása alapján, ha 10 percet szánunk a tervezésre az már elég. Alakuljon ki ebből egy szokás, így természetesnek fogjuk venni, hogy a tervezéssel kezdünk. A tervezés első lépéseként határozzuk meg a feladatokat, tegyük fel a kérdést, hogy melyek hagyhatóak el, melyiket tudja más megcsinálni (delegálás) és utána leljük örömüket a feladatok elvégzésében. Fontos, hogy a nap vagy a hét végén tekintsünk vissza, hogy milyen feladatokat tudunk elintézni és „veregessük meg” a vállunkat. 🙂

A beszélgetés során az első feladatok egyikeként a 24 órát egy kör szimbolizálta és tevékenységeinket kellett felosztani. Tanulságos volt számomra, hogy mennyi apró feladatból áll össze a napom egy negyede. Ha ezeket jobban tudnám szervezni, segítséggel elvégezni, akkor több idő maradna az egyéb nagyobb feladatokra. Nem meglepő módon a gyerekeim és a munkám tette ki a két nagyobb szeletet, és viszonylag sokat (kb- 5-6 óra) alszom, ezen meg is lepődtem. 🙂 Az időrabló tevékenységeket érdemes határozottan felszámolni, és megtanulni nemet mondani.

A delegálás Anyaként azt gondolom egy nehéz kérdés. Igyekszünk a család kéréseit, a gyerekek igényeit maximálisan kielégíteni. Borkától hasznos tippeket, trükköket tudtunk meg arra vonatkozóan, hogyan lehet a gyerekeket bevonni a napi rutinba (pl. uzsonnakészítés), a házimunkába (elpakolás), kerti feladatokba. A játékosság és a közös szerepelosztás hatásos lehet 4-5 éves kortól. A heti tervező közös elkészítésébe már bevonhatóak az iskoláskorú gyerekek. Mennyivel könnyebb lenne, ha a vacsorához megterítenének, a szennyest a helyére raknák és elpakolnák a dobozba a legot? Ez nálunk most kitűzött cél lett, kupaktanács formájában a jövőben közösen alakítjuk ki a feladatok elvégzésének módját.

Az idő még mindig rohan számomra is, a feladatok nem csökkentek, de igyekszem átgondolni, jobban tervezni, hogy a hullámok ne csapjanak össze a fejem fölött. A délelőtt két fontos üzenete számomra: TERVEZNI, BEVONNI!