A gyermekkel otthon töltött idő alatt általában többször felmerül az igényünk, hogy tanuljunk valamit. A 9 hónapos tervezgetés, babavárás után az első év azzal telik, hogy igyekszünk minél több hasznos ismeretet elsajátítani a gyermekkel kapcsolatban. A napi rutin kialakítása után saját igényeink is előtérbe kerülnek. Így érdemes végiggondolni, hogy a még rendelkezésre álló idő egy részét milyen tudás megszerzésére fordítjuk. Pl. idegen nyelv fejlesztése, diploma vagy szakképesítés megszerzése. A gyerek(ek) mellett nem könnyű képzésre járni, de a befektetett energia később, a munkahely keresésénél megtérül.

Karrierépítés

Ha karrierépítés a célja a tanulásnak, akkor érdemes arra fókuszálni, hogy milyen irányban szeretnénk a karrierünket fejleszteni, milyen tudásra (pl. pénzügyi ismeretek) van szükség a következő 2-3 év során, melyet tudnánk használni. Itt a már meglévő képesítésünk kiegészítésére, szélesítésére érdemes gondolni. Első lépésként a gyerekek előtt betöltött munkakör jelenlegi piaci helyzetét érdemes megnézni. Lesz-e hasznunk abból, ha azt tovább mélyítjük vagy érdemes új irányba elindulni. Mindig jelennek meg új irányzatok, új megközelítések. Ha valamelyik érdekel, és akár a jelenlegi munkahelyünkkel egyeztetve hasznosnak véljük elvégezni, vágjunk bele.

Átképzés

Az átképzést a jelenlegi piaci viszonyok és általában az érdeklődési kör fogja megszabni. Bármennyire felkapott egy adott szakma (pl. informatika, pénzügy), ha egyáltalán nem érzünk afelé nyitottságok, akkor nem érdemes, az amúgy is szűkös időkerete erre fordítani. Javaslom, hogy keressünk magunknak olyan képző helyet, ahol van bemutató nap. Itt beleláthatunk, hogyan épül fel a képzés, tudjuk-e majd tartani a lépést, esetleg otthon lesz-e még időnk a plusz feladatokra. Azonban érdemes akár a pályamódosítást is megfontolni, hiszen számos szakterületen jelentős a munkaerőhiány. 2019/2020-as tanévre Veszprém megyére a következő hiányszakmákat jelölték meg a teljesség igénye nélkül: Szociális gondozó és ápoló, Szakács, Pénzügyi-számviteli ügyintéző, Női szabó, Eladó, Kistermelői élelmiszer-előállító, falusi vendéglátó (https://www.nive.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=989&).

Ingyenes

Akár pályakezdők, akár pályamódosítók vagyunk, jó tisztában lenni vele, hogy két OKJ-s képzés elvégzése minden magyar állampolgár számára ingyenes. A lehetőség abban az esetben is fennáll, ha már rendelkezünk diplomával. Szakképzési centrumok várják a középfokú OKJ-s végzettséget adó szakmákra jelentkezőket, a szakképző iskolákban lehetőség nyílik a szakképzésben való továbbtanulásra. A Veszprémi Szakképzési Centrum honlapján az induló képzések, a jelentkezés módja és sok hasznos információ megtalálható. (https://www.veszpremszc.hu/)

Az otthon töltött idő után nem csak a kézzel fogható ismeretek felfrissítése vagy megújítására van szükség. A magabiztosság visszaszerzésére, álláskeresési trükkök megismerésére sok Alapítvány, Egyesület, Klub is indít előadásokat, tréningeket. Ez a reklám helye, január 25-én Veszprémben én is tartok ilyet 🙂 (https://www.facebook.com/events/366044554192607/).

Térítési díj ellenében

Főleg a speciális tudást igénylő képzéseken térítési díj ellenében vehetünk részt. Ezek között érdemes alaposan körülnézni, mert nagyon nagy a szórás a képzések között. Ajánlom, hogy ne csak az ár alapján döntsünk. Vegyük sorra, hogy milyen referenciákkal rendelkezik az adott képzés (akár próbáljunk ismeretségi körben tájékozódni), milyenek az előadók (kapcsolati tőkénk bővítésére is alkalmas lehet), milyen tematikában tartják a képzést (mikor, hol vannak az órák), milyen képesítést ad.

Végezetül gondoljuk végig, hogy meg tudjuk-e oldani az értő figyelemmel való jelenlétet. Bármelyik képzéssel csak akkor érjük el a hozzá fűzött reményeinket, ha az ott nyújtott tudást el is tudjuk hozni, be is tudjuk építeni. A képzési napokra érdemes tréningezni magunkat, hogy oda ne vigyük el az aktuális problémáinkat (pl. nem aludt a kicsi éjjel), és csak arra koncentráljunk abban a 3-6 órában, amibe időnket, energiánkat és pénzünket fektettük.