Bevallom, nem igazán hiszek az új évi fogadalmakban. Sokszor átgondolatlanok, tarthatatlanok. Fellelkesülünk, gyorsan ígérgetünk aztán, ahogy elindul az év elmarad a teljesítés. Sokszor estem ebbe a hibába, azt hiszem nem csak egyedül én.
Idén másképpen álltam az év végéhez, évkezdéshez. Tudatosan elhessegettem azt, hogy ez most egy óriási váltás és egy nagy szakadék van a két év között. Mert ha belegondolunk, mi történik? Telik az idő. Ünnepelhetnénk az évszakok váltakozását vagy nap-éj egyenlőséget, ahogy régen tették. Nem azt mondom, hogy nem szükséges ez az ünnep. Hisz ez egy jó alkalom arra, hogy együtt legyünk, közösen várjuk az éjfélt, majd csillogó szemmel kívánjunk Boldog új esztendőt! Csak azt javaslom, hogy a fogadalmak helyett készüljünk úgy az új évre, mint egy lehetőségre, és  az óév utolsó napjait pedig használjuk az átgondolásra, tervezésre.
Nálam úgy telt az év utolsó napja, hogy óriási válogatás, rendrakás volt. Megtaláltam olyan papírokat, amiket régen kerestem, eszembe jutott pár jó ötlet a korábbi feljegyzések alapján (ezeket gyorsan papírra vetettem). Rendszereztem és jó sok mindent kidobtam. Talán érdemes ezt negyedévente megtenni. Ha kevesebb dolog vesz körül, jobban átlátható és nem érezzük úgy, hogy megfolyt a sok feladat.
Ezt követően pedig terveztem. Körbenéztem az interneten és jó pár ingyenes tervező listát, kérdőívet találtam. Végigolvasva ezeket, összeállítottam pár fontos pontot és nagyjából ez alapján gondoltam végig az óévet és az újévet:
2018.
2019.
– Milyen mérföldkövet voltak 2018-ban?
– Mire lehetek igazán büszke?
– Milyen leckéből tanulhatok?
– Mit fejeztem be?
– Mit nem tudtam befejezni?
– Mitől lesz jó ez az év?
– Miben fogok fejlődni?
– Mi az, amit merek kockáztatni?
– 3 legnagyobb célom!
– 3 dolog, ami megérett arra, hogy elengedjem.
2018. szava:
2019. szava:
A leírt gondolatnak óriási ereje van. Ha beleírod a naptárad elejében, vagy havi szinten rejtesz el egy tanácsot, célt akkor odaérve mindig újabb lendületet fog adni.
Természetesen még számos remek ötlet, kérdés van ezekben a tervezőkben. Számomra leghasznosabb ez a kettő volt:
yearcompass365letszikra
Jó tervezést mindenkinek! B.Ú.É.K!