Valójában most nem sakkleckét fogok adni. A sakk itt egy hasonlat az életünkhöz. 🙂 Karácsony közeledtével, nekünk, Anyukáknak úgy gondolom túl sok időnk nincs. Csak 5 percet adj. Ennyi idő szükséges ennek a cikknek az elolvasásához. Három lépést ajánlok ahhoz, hogy elindulj az úton. Elkezdj lépni a sakktáblán!
Két alkalmas csoportos foglalkoztatást tartottunk pár hete Veszprémben. Elsősorban coaching módszerekkel dolgoztunk, két nagyszerű szakember segítségével. Az életünk jelenlegi helyzetét térképeztük fel, illetve a jövőbeni célokat és az odavezető utat igyekeztünk meghatározni. Ahogy a beharangozóban is ígértük nem volt tanácsadás, nem volt kioktatás, „csak” baráti légkört teremtettünk 6-8 idegen számára. A foglalkozások alatt rajzolódott ki a három lépés.
  1. lépés: Helyzet van!
    A foglalkozáson Dixit kártyák segítségével választott mindenki egy-egy képet, mely a leginkább kapcsolódott a jelenlegi élethelyzetéhez. Érdekes volt megtapasztalni (bár számítottam rá), hogy a jelenlegi helyzetünk meghatározása képekben nem is olyan nehéz. Ösztönösen választott mindenki a képzeletbeli ábrákból. Arra kerestük a választ, hogy milyen dilemmáink vannak a helyzetünkkel kapcsolatban? Ki segíti a megoldásban? Hogyan tudok elindulni, mennyi minden változott az otthon töltött idő alatt, hogyan tudom összeegyeztetni a családot és a munkát? Mindenkinél kirajzolódott a munka, karrier, vállalkozás kérdésköre. Azt hiszem mindig az elhatározás, elszántság és önismeret hármasa határozza meg, hogy milyen utat választunk. Merünk-e kockáztatni, és ha igen akkor ott meg tudjuk-e állni a helyünket.
  2. lépés: Válassz két jó közül!
    Egy nagyon jó módszert ismertünk meg arra, ha két dolgok között kell választani. Nem pro és kontra gyűjtünk érveket, hanem a két út legpozitívabb elemeit gyűjtjük össze és utána a két jó között választunk. Sokkal felemelőbb így a választás.
  3. lépés: CÉL = több, kisebb megvalósítható részcél
    A második foglalkozáson kivágott képek segítségével egy vágyott jövőt ragasztottunk össze. Nagyon sokrétű, pozitív képek készültek. Az önmegvalósítás, a családi idill, a vágyott lakókörnyezet, az én-idő megteremtése mindenkinek szerepelt a képén. Az oda való eljutás viszont a többségnek még kérdéses, bizonytalan, sőt ijesztő volt. Ezt segítendő az volt a feladat, hogy mindenki egy dolgot válasszon, ami segítené őt, hogy elérje azt a célt. Egy kis lépés kitűzésével könnyebben el tudsz indulni és kevesebb kétség gyötör. A több részcéllal végül eléred a vágyott célt. Reméljük az elkészített képek otthon is emlékeztetik a résztvevőket, hogy hova szeretnének eljutni.
Ezek a lépések jól mutatják, hogy akár otthon is képesek vagyunk olyan módszereket használni, ami segít Bennünket a tisztán látásban, elindulásban. Külső segítséggel pedig még világosabb lesz a cél és az odavezető út. Szánjunk időt magunkra és induljunk el az úton! Köszönjük a foglalkozáson megjelent Anyukáknak, hogy együtt gondolkodtunk, együtt terveztünk.