Az elmúlt hetekben nem véletlenül volt sokszor téma nálam a bátorság. Egy különleges projekt részese lehettem. 12 vállalkozó Nő, Anyuka összefogásával és a Kör alapítvány (ZöldLak) támogatásával szerveztünk egy karácsonyi vásárt. Nem akár milyet! Egy Zsebkendőnyi karácsonyi vásárt december 8.-ra Veszprémbe. Felmerül a kérdés, hogy miért is fontos ez nekem? Hogyan kapcsolódik a bátorsághoz?
Számomra ez a vásár túlmutat a csodaszép termékeken, egyedi ajándékokon. Ez a vásár 12 Nőről szól, akik követik az álmukat, mernek kreatívan alkotni, esetleg a megszokottól elrugaszkodni. Ez nagyon romantikusan hangzik, de valóban így éltem meg a szervezést. Idén, amúgy is kicsit úgy érzem túlnőttem a materiális javak hajhászásán, végre. 🙂 Persze fogok tőlük vásárolni, ennek azonban érzelmi oka van, és buzdítok mindenkit, hogy jöjjön el, lássa őket az én szemüvegemen keresztül, és szerezze be nálunk a karácsonyi meglepetéseket. 
A bemutatkozóikat végig olvasva és kicsit megismerve őket arra kerestem a választ mi lehet a motivációjuk. Önmegvalósítás, családfenntartás, modern szemlélet, újragondolás, alkotás, átalakítás, fejlődés? Lássuk sorban az alkotókat. 
„Az 5 tornacsuka útinaplója (nem) csak gyerekeknek” című mesés útikönyvem első része, mely 76 oldalon, családi fényképekkel színesítve a Balaton-felvidékre kalauzolja, a kalandokra vágyó olvasóit; azzal a nem titkolt céllal, hogy közös családi élménygyűjtésre buzdítson. Mottónk: Gyűjtsetek emlékeket, kalandra fel! – írja Szabóné dr. Jámbor Eszter az útikönyv szerzője. Adjunk a gyermekeinknek élményt, barangoljuk be a szűkebb és tágabb környezetünket, sokszor akár csak azzal, hogy elmegyünk velük a közeli erdőbe kirándulni. Éljük át velük a pillanatot. Mutassunk jó példát, hogy az következő generációnak értéket tudjunk adni.
Káposznyák Viktória horgolt játékainak mindegyike abban a szellemben készül, hogy a gyerekeket a lehető legtovább kísérjék. Hisz abban, hogy a kézzel készült ajándéknak értéke van, és reméli, hogy idén karácsonykor sok-sok fa alatt lesz „tarkaplaccos” ajándék. Motivációja az értékteremtés. Olyan ajándékkal lepjük meg szeretteinket, ami hosszú ideig vele marad, és egy-egy kedves élmény eszenciája lesz évekig.
Kollos Kitti, a WineRose Design megálmodója, 2 gyermekes anyuka. Számára mindig is fontos volt az alkotás, a festés, a varrás és ennek eredményeként születtek meg a textil figurái és a festett kavicsok. A szolid, minimál vonalat látom hangsúlyosnak alkotásaiban. Festett kavicsai elragadóak.
Latorczai Zsófi, a Marmot and Badger megálmodója grafikákat készít, leginkább tollal és akvarell festékkel. A rajzaimból használati tárgyak készülnek, a Society6 oldalán többek között telefontokok, táskák, képek rendelhetők, én pedig képeslapokat, matricákat és ajándékkísérőket árulok, meséli Zsófi. Legyünk kreatívak és a használati tárgyainkat is varázsoljuk egyedivé, Zsófi keze által még szebbé. Teljes pályamódosítással vettette bele magát az alkotásba, miközben ikergyermekei mindennapjait is igazgatja.
A RingJuli nemez ékszerek, minden egyes darabját Juli készíti, hagyományos alapanyagból és technikával, minőségi alkatrészekkel kombinálva, kézzel és szívből. Mottója: A hagyomány tisztelete modern köntösbe. Egy hagyományos alapanyag újragondolása nemes feladat. Ékszerei egyesítik a múltidézés romantikáját a modern formavilággal. A színek kavalkádja mindig elbűvöl, egy lágy, puha kinézetű anyag, ami mégis domináns.
Szabó Bogi anyukaként próbál lavírozni a vállalkozásbeindítás és családi teendők között. A kreativitás teremtette Bogi otthoni garázsában kézzel készült, egyedi dekorációkat készít többségében az újrahasznosítás jegyében. Motivációja az önmegvalósítás, család és karrier összehangolása. Anyukaként első a család, de miért kellene emiatt lemondanunk a kreatív alkotásról. Sok-sok logisztikával, előre kigondolt időbeosztással megvalósítható mind a kettő.
Horváth Beáta vagyok, ékszereket készítek ásványok, fonalak, gyöngyök felhasználásával. Igyekszem az ásványoknak fiatalos megjelenést adni, hogy azok a Nők is megtalálják a számukra tökéletes ékszereket, akik nem csak a szép köveket, de a mai divatot is szeretik. – mondta Beu Jewerly megálmodója. Sokféleség és modern megközelítés jellemzi.
Szirbek Szilvia a Darinka creative vállalkozás és a balatonalmádi Mesemadár-műhely művészeti vezetője. A gyermekek szeretete, az alkotás, a Balaton ezernyi színe és az utazási élményei meghatározóak az életében. A textil és a varrás szeretetéből születtek az ékszerei és Darinka nevű hala. Érték, amit közvetít, hogy  szeretet által lehet alkotni, az érzelmeket a művészetben megélni.
Szücs Borka számára fontos, hogy az ötlet, a kívánság, a harmónia, és a praktikum a kézműves termékeiben karöltve jelen legyen és így örömet okozzon az alkotónak, a vásárlónak és az ajándékozottnak is. Motivációja ötletesség, kíváncsiság, kísérletezés és hasznosság ötvözete. A Piktúra Manufaktúra keretein belül programjaival Borka remek lehetőségeket biztosít az alkotás örömének megélésére is.
Balázsi Andrea fotográfus nagy álma vált valóra 2018. szeptemberében, megnyitotta kapuit saját fotóműterme Veszprém belvárosában. Egy különleges hangulatú hely, ahol Te vagy a középpontban. Andrea vállalkozása jó példa arra, hogy merj nagyot álmodni és meglépni.
Somogyi Edina Naftalin márkanév alatt főleg karácsonyi koszorúkat készít. Egész évben ötletelnek, rengeteg elképzelésük van, idejük viszont annál kevesebb, ezért egyenlőre a téli időszakra marad a kézműveskedés. Időzsonglőr, minden teendő mellett időt szakítani az alkotásra.
Lipovszky-Drescher Mária a  kerámia mellett grafikával, illusztrációval is foglalkozik. Illusztrációs munkái megtalálhatóak az indigó póló kínálatában is. Vidéki, népi motívumok 21. századi környezetben. Hagyományok átadása, de úgy, hogy a mai kornak is befogadható legyen.
Nagyon örülök, hogy velük dolgozhattam. Bátorságuk, ahogy megteremtik a saját világukat és alkotásaikon keresztül adnak magukból egy darabot a külvilágnak számomra sokat jelent. Mi a motivációjuk? Mindenkinek más, mindenkinek saját magának kell azonosítania, hogy sikeres legyen, hogy elérje a célját. Kis lépésekben magabiztosan haladnak a cél felé. A Zsebkendőnyi vásár egy ilyen lépés lesz mindannyiunk számára. Gyere el a Zöldlakba december 8-án, hogy találkozhass a 12 alkotóval és velem. 🙂