Ígérem ez lesz az utolsó Vidámparkos asszociáció. 🙂 Amikor ráeszmélünk, akár külső tanácsadó segítségével, hogy körbe-körbe toporgunk az álláskeresés közben, érdemes megállni. Önmagunk pozicionálása után tudjuk kiválasztani a megfelelő állásajánlatot vagy képzést. A képzésekről egy későbbi blog bejegyzésben írok majd. Az állásajánlatok kiválasztását követően az önéletrajz (cv) elkészítése a következő lépés. Mivel általában 2-3, esetleg több évet is otthon töltöttünk érdemes aktualizálni a korábbi cv-t. Egyrészt új ismeretekre is szert tehettünk, másrészt változhatott az önéletrajz elvárt felépítése is. Bevallom 13 éve, amikor a Főiskola után első „felnőtt” állásomra pályáztam az europass-os forma volt a divat és nagyon jól működött is. Ma már nagyobb szabadságot adnak a cv felépítésében. Négy elvet azonban most is érdemes betartani: átláthatóság, tárgyiasság, max 1 oldal (20 év tapasztalat után lehet hosszabb), releváns tapasztalat és tudás feltüntetése.
Azt hiszem ezt már minden álláskereső ismeri, de azért megismétlem (nem lehet elégszer :)), a HR-esnek egy önéletrajzra maximum 5-7 másodperc figyelme jut. Ha ez idő alatt valami megragadja, akkor fogja tüzetesebben átnézni az anyagot. Vagyis ez idő alatt szükséges felkelteni a figyelmét. Hogyan tudjuk ezt megtenni. Kezdő HR-esként még gyűjtöttem azokat a cv-ket, amiknél rossz értelemben leragadtam. Például egész alakos fürdőruhás kép (?), rengeteg helyesírási, szóhelyességi hiba. Azonban ne ez legyen a cél! A HR-es egy-egy pozíciónál az önéletrajzba kulcs szavakat keres, ezért is fontos, hogy átlátható legyen az önéletrajz és az adott szakterülethez kapcsolódó szakmai kifejezéseket, rövidítéseket tartalmazza. Ha ezek a kulcsszavak felkeltik az érdeklődést, akkor részletesen is meg fogja ismerni az önéletrajzot a felvételiztető.
A tárgyiasság azt jelenti, hogy csak a lényeges információkat tartalmazza az önéletrajzunk. Vagyis nem szükséges a családi állapot, születési dátum, gyerekek száma. Az önéletrajz tanácsadásnál mindig kiemeljük, hogy ne legyenek lyukak az időfolyamba. Vagyis, ha feketén dolgoztuk akkor azt is írjuk be. Mi a helyzet a gyerekekkel töltött idővel? Ha az 1-2 év és a munkaviszony még fennmaradt akkor nyugodtan beírhatjuk az adott céget. Viszont ne akarjuk megtéveszteni a leendő munkáltatót, mert akkor később az interjún kellemetlen helyzetbe kerülhetünk. Mire értem ezt? Ha például Májusban kezdődött a munkaviszony xy cégnél és szeptembertől veszélyeztetett terhesként otthon kellett maradni és öt éve otthon is vagy, akkor nem illik beírni öt és fél éves tapasztalatnak azt a három hónapot. Felmerül a kérdés, hogy miért ne, ha egyszer így lehet, hogy megkapom az állást. Itt azt szoktam ajánlani, hogy fordítsuk meg a helyzetet! Gondolj bele egy olyan szituációba, ahol nem azt kapod, amit beígértek egy kapcsolat elején. Mondjuk rendeltél valamit a interneten és nem az érkezik meg, vagy internetes ismeretség után a személyes találkozón valaki teljesen más jelenik meg? Ugye nagy a csalódottság, és nem szívesen folytatod a kapcsolatot. Ugyan így működik ez az álláskeresésénél is. Az önéletrajz egy indító, kirajzolódik mindenkiről egy kép. Ha az eleve nem valós, akkor a munkaviszonyban töltött idő is feszültségekkel lesz tele. Viszont mit lehet tenni? Meg kell nézni mit történt abban az öt és fél évben, ami munkakeresés céljából hasznos lehet: végeztél-e tanfolyamot, részt vettél-e valamilyen előadáson, előadássorozaton, esetleg indítottál-e vállalkozást, voltál-e valahol önkéntes. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek találnánk valamit.
A már említett rövid idő miatt fontos az egy oldal. Ilyen terjedelemben jól összefoglalható minden fontos információ. Ami  a formai világot illeti a kreativitás már becsempészhető. Vannak nagyon jó vonalvezetők, piktogramok. Viszont ne essünk túlzásba. A túlcicomázott önéletrajz sem jó, illetve legyen funkciója.
A releváns tapasztalat, tudás feltüntetése szintén visszautal az átláthatóságra és terjedelemre. Sokan vannak úgy, hogy nehezen találják meg a számukra megfelelő karriert. Lehet, hogy asszisztensként kezdte, de statikus lett belőle. Ha statikusként szeretne elhelyezkedni akkor azokat a tapasztalatokat szükséges kiemelni, ahol ebben a szakmában dolgozott. Az asszisztensi állásokat csak említés szinten érdemes beleírni.
Ezt most egy nagyon tömör összefoglalónak szántam. Előadások szólnak erről a témáról és még sok apróság lehet, így nagyon szívesen megnézem bárkinek az önéletrajzát, aki elbizonytalanodott, hogy megfelelő-e.