Most indultam még csak el és kételyek gyötörnek pár napja. Biztos, hogy nekem való ez az út? Biztos össze tudom egyeztetni a családdal? Napok óta ehhez hasonló kérdések kavarognak bennem, felültem a hullámvasútra, most lefelé megyek és növekszik bennem a csüggedés. Azonban ma úgy döntöttem sorba veszem a kérdéses pontokat és megpróbálom átfordítani az akadályokat ösztönző tényezőkké.
Szakmai kihívás, készen állok?
Az önállóság mindig is vonzott, azonban eddig vezető pozíciókban is volt mögöttem egy háttérország (marketing, pénzügy, jogi osztály stb.). Most mindent egyedül kell megoldanom, egy személyben kell betöltenem minden szerepet. Ez elég ijesztő jelenleg. Azonban kihívás is, annyi újdonságot kell megtanulnom és a háttérország itt is felépíthető (nagy vagyon nélkül is): egy jó könyvelő, egy marketinges tanácsadó (barát), egy informatikus férj 🙂 . Kinéztem egy marketinges tanfolyamot, szereztem anyagokat, szakmai fórumokról tájékozódom.
Családi egyensúly, mi lesz ha négy hétig beteg a három gyerek?
Öten vagyunk a családban, a férjem sokat dolgozik, egyenlőre Ő a családfenntartó. Én pedig családösszetartó. A kicsi természetesen még nagyon hozzám ragaszkodik, a nagyokat pedig többfelé kell vinni egy héten. Szóval szervezek, szállítom, befizetek, átöltöztetem, beadom, elhozom, megfőzöm, bevásárolom, kisütöm az életünk. A szerepek tipikus családmodell alapján vannak leosztva, és működik is. Viszont most ezt szeretném kicsit felkavarni, úgy, hogy nem tudom mennyire fog megtérülni a befektetett energia. Időt veszek el a gyerekektől (akárhogy is nézzük lesz olyan, hogy amit eddig velem csináltak most nem velem fognak), a férjemtől. De nem ezáltal leszek én is teljes? Lehetek-e ennyire önző? Ha nem próbálom meg, akkor bennem marad valami, egy sötét feltérképezetlen terület. Igyekszem úgy összeegyeztetni a feladatokat, hogy ne sérüljön a család. Igazából azért is próbálom meg ezt, hogy több időm jusson rájuk, kötetlenebb legyek, a magam ura.
Időbeosztás, mi fér bele 24 órába?
Eddig sem unatkoztam, de most még valahogy új feladatokat is szeretnék beleszuszakolni egy napba. Heti két napot szeretnék az elején a vállalkozással foglalkozni, a többire most még szüksége van a családnak. Persze azt is látom, hogy ez változni fog, ahogy nőnek a gyerekek, úgy szabadul fel egyre több időm. Legalábbis a napok egy részében. Ahhoz, hogy hatékony lehessek hetente és havonta tervezem meg a programokat, teendőket. Mindenkinek kell saját kis idő (játékkal, edzéssel, bármivel) és vannak közös programok (kirándulás, ünneplések stb.). Amit „idővesztésnek” vélek azt nem fogom folytatni (vasalás 🙂 ), ami pedig „kiszervezhető” (takarítás), azzal meg fogok bízni mást.
Ki segít?
A vállalkozásban a korábban említett szakmai háttér felépítése még folyamatban van. Mint említettem eddig is ki volt töltve egy-egy napom, azonban most segítséget találtam a házimunkában. Soha nem gondoltam volna, hogy erre megbízok valakit, de óriási segítség. És tudom, kicsit felvágósnak hangzik, azonban segítségével rengeteg időt nyerek.
Hétvégén egy-egy napot besegítenek a nagyszülők és pár órára a férjem is elviszi a gyerekeket. Nem hiszem, hogy nekem kell lennem az egyszemélyes hadseregnek. Erre azt hiszem képtelen is lennék.
Végig olvasva, gondolva szebben látom a jövőt (nem könnyebbnek, de megvalósíthatóbbnak) és újra a lelkesedés vette át a szerepet, a kételyt pedig sikerült visszaszorítani. MOMPOWER, GIRLPOWER!