Akkor tudod, hogy egy rendezvény jó hatással van Rád, ha a hazafelé vezető úton mosolyogsz, sokat mosolyogsz. Én így tettem vasárnap a TEDxBenedekHegy után. Korábban youtube-on láttam pár előadást, de igazából a téma miatt mentem. ÚJRAKEZDÉS, e köré szerveződött a délutáni kilenc előadás, úgy éreztem Nekem igazán ott a helyem. De kezdjük az elején.
Vasárnap 13-14 között volt a regisztráció. Későn indultam és első körben rossz címre mentem, így 14:15-re esetem be. Elterveztem, hogy lesz időm megérkezni, ráhangolódni, de ez nem jött össze. Kicsit zaklatott voltam. Kezdő vállalkozóként, munkába visszatérő Anyukaként két év után leporolt magas sarkúban igyekeztem kellőképpen bocsánatkérően nézni. Erre közölték, hogy a listán sem vagyok. Biztos regisztráltam? Gondoltam, hogy ilyen az én szerencsém. Magyarázkodás, Keresgélés, majd zöld lámpa bemehetek, de nincs előre készített névtáblám, se kis előadás csomagom. Gondoltam mindegy csak már bent lehessek. Itt éreztem, hogy lelkileg nem érkeztem meg, a testem pedig zavarban volt. Aztán elkezdődött az első előadás és minden mindegy volt, egy voltam a többiek közül, együtt nevettünk, tapsoltunk, töltődtünk. Miért éreztük így? Mert mindenki újrakezdő, mindenki érezte már azt, hogy valami véget ér, és valami más következik: véget ért egy szerelem, majd következik egy új párkapcsolat, vagy kilépett egy munkahelyről és kezd egy másik helyen. Ezért áll ez a téma közel hozzánk, ezt már mindenki átélte. Egy dolog miatt érdekes mégis, hogy ki hogyan indult el, mi a jó recept, mi a csodaszer.  Nem szeretnék egyszerű beszámolót, írni, azt hiszem nem is lehet, mindegyik előadást a nagy előkészülés ellenére a pillanat határozta meg. Inkább arról írok, hogy mit hoztam el onnan a „zsákomban”.
Vizsgáljuk meg, nézzük más oldalról az újrakezdést, akkor nem tűnik ijesztőnek. Mészégető Marcsi után szabadon újrakezdés helyett, ÚJRAFOLYTATÁSként éljük meg a változást, hisz az összes eddigi tapasztalatunkat használjuk fel az új helyzetben. Ismeretlen terepen próbálunk meg érvényesülni, mégis a jól bevált képességeket, készségeket fogjuk felhasználni. A múltat elfelejteni nem tudjuk és a tudásunkat érdemes is kihasználni. Kezdés esetén mindig úgy érezzük, a rajtvonalhoz kell visszamennünk, frusztráló a nulláról indulni. Folytatásnál azonban egy szusszanás után csak lovat cserélünk, és már megyünk is tovább. Az újra(kezdés)folytatás jó lehetőséget ad arra, hogy önmagunkról tanuljunk, és önmagunk megtalálására időt fordítsunk. Mielőtt belevágsz egy új vállalkozásba, vagy az első napodat elkezded egy új munkahelyen, mindig van időd végiggondolni hogyan jutottál ide. Az újrakezdésre/folytatásra nincs csodamódszer, alulról jössz, és a gödröt is meg kell élni, hogy építkezni tudj. Mindenki tudja, hogy fáj ott lenn, de a barátok, az eddigi tudásod segít majd abban, hogy kikecmeregj belőle. Új célt találsz, kockáztatsz, és ha jól döntesz nem (vagy nem olyan hamar) jutsz el újra arra a pontra, hogy újratervezz. De, ha meg se próbálod, soha nem derül ki mire lennél képes. kezd kicsiben, úgy biztos a siker (Balatoni-Huber Vera KÉK módszere alapján).
Saját szabályaink szerint építkezzünk, a saját ütemünkben, az önazonosságunkat megőrizve, így sikert érhetünk el. A közösségi média, a világháló folyamatosan tökéletes képeket, pillanatokat oszt meg velünk. Általában mi is a jól elkészített ebédet fotózzuk le, a csinosan felöltöztetett gyerekünket, a szépen lemosott új autónkat. Lehetünk-e hitelesek, ha amúgy nem is tudunk főzni, ha nem figyelünk a külsőségekre? Mennyire leszünk hosszútávon sikeresek? Szeretném azt hinni, hogy felnövünk ahhoz, hogy átlássunk ezen az illúzión, és mindig vágyni fogunk a személyes kapcsolatokra. Örök vesszőparipám, (közvetlen családomban is néha ellenállásba ütközöm emiatt) hogy egy chat, egy online játék nem helyettesítheti a kézfogást, koccintást. A közösségépítés lépjen ki a világhálóból és váljon valósággá. Egy személyes beszélgetés alkalmával segítséget kérni nem könnyű, viszont így olyan társas élményben lehet részünk, amit az online világ nem ad meg. A munkába visszatérés, álláskeresés során is sok múlik a személyes a kapcsolatokon. Egymás támogatása nélkül egy-egy problémán nehezen juthatunk túl. Légy egy közösség tagja, bátran kérdezz és fejlődj.
2018 TEDxBendekHegy nyomán, ahol előadók voltak: Bagi Zsuzsi, Kárpáti Tímea, Kölkedi Krisztián, Medgyesi Zoltán, Mészégető Marcsi, Balatoni-Huber Vera, Győri Betti, Czagány Alexandra, Battay Máté és Tóth Patrik.
Végül miért lett ez a címe? Mellém ült egy coach a második előadássorozatban, akinek ott lógott a nyakában a szép TEDx-es névtáblája, kezében a kis piros-fekete csinos programfüzet. Rám nézett kereste az enyémet. Bemutatkoztunk, majd röviden megemlítettem, hogy nincs névtáblám. Erre Ő: akkor kém vagy. Kis mosollyal mondtam nem, HR-es, tovább bólogatott akkor kém vagy! 🙂 Kedves Olvasó aznap a Te kémed voltam, remélem hasznos a cikk az újrafolytatáshoz.