A napokban közzétett Újrakezdés – hol vagyok én? blog bejegyzés  kapcsán egyik éjjel eszembe jutott, hogy remélem senki nem rettent vissza attól, amit az önelemzés után „felfedezett” magában. Akár önmagunk, akár a környezetünk el tud húzni vagy túl pozitív vagy túl negatív irányba. Ahhoz, hogy el tudjunk indulni szükséges a helyzetelemzés. Heti, napi szinten takarítjuk az otthonunk, tisztán tartjuk a konyhánk. Most eljött az idő, hogy 5-10-15 percet magunkra fordítsunk, és tisztán lássuk: Honnan jöttem? Hol vagyok? Hová szeretnék eljutni?
A karrier tanácsadás alapja, hogy felmérjük, megvizsgáljuk a jelenlegi helyzetet és az alapokra építkezve fejlődünk, vagy irányt váltunk. A karrier szó hallatán először egy olyan kép jelenik meg előttünk, hogy egy törtető nő vagy férfi rövid időn belül előrébb jut a ranglétrán adott szervezeten belül. Sokszor társul ehhez a gátlástalan karrierista fogalom. Azonban, ha végiggondoljuk a karrier mindenkinek mást jelent és magába foglalja az évek során egymásra épülő munkatapasztalataink összességét (ideértve a tanulást, a különböző állásokat, betöltött munkaköröket is). A modernebb, általam is vallott megközelítés szerint karrier egy élethosszig tartó utazás, amelyhez hozzátartozik a szaktudásunk fejlesztése, a tapasztalataink megszerzése, majd alkalmazása és továbbadása is. A karrier szubjektív és érzelmileg átszínezett jelenség: mindannyian megalkotjuk a saját elképzelésünket a karrierről, és ez hatással van arra, hogy milyen feladatokra látjuk magunkat alkalmasnak és mennyire érezzük jól magunkat a bőrünkben. Ahhoz, hogy pontosabban tudjam támogatni munkában visszatérők karrier útjának fejlődését, kérlek a következő kérdőívre szánj 10 percet:
Munkába visszatérő Édesanyák kérdőív
A visszajelzések alapján készítem el a konkrét előadásokat, cikkeket. Anonim felmérésről van szó. A kitöltő személyére nem lehet következtetni a kérdőív alapján.
Sokszor érezzük,  hogy el kellene indulnunk egy adott irányban, de valami vagy valaki visszahúz: lehet ez az ismeretlentől való félelem, vagy valamilyen képesség, készség hiánya. Ha megvan a kitűzött cél, akkor már csak egy kis lépés kell, hogy elindulj. Lépjünk egyszerre! Várom a visszajelzésed a kérdőívben.